Al-Mahmudija neće izručiti Libiji?

Bivši libijski premijer Al-Bagdadi sl-Mahmudi zatražio je od Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) u Tunisu status političkog izbeglice.

Izvor: B92

Petak, 11.11.2011.

18:15

Default images

"Al-Mahmudi je od UNHCR-a zatražio status političkog izbeglice i ako mu to bude odobreno, neće biti mogućnosti za izručenje (Libiji)", rekao je njegov advokat Taufik Vanas.

Apelacioni sud u Tunisu je u utorak dao zeleno svetlo za izručenje Al Mahmudija, koji je uhapšen u Tunisu 21. septembra, kada je pokušao da ode u Alžir.

Sud je danas ponovo zasedao kako bi još jednom razmotrio zahtev za izručenje Al Mahmudija Libiji, a konačnu odluku će doneti 26. novembra.

"Imam čvrstu veru u tuniski narod i njegove institucije", rekao je Al Mahmudi posle zasedanja i dodao da se nada da će sud promeniti odluku.

Advokat Al Mahmudija je danas rekao da se obratio i komitetu Ujedinjenih nacija protiv torture i da se ta institucija obavezala da razmotri predmet.

"Mi smo Komitetu na tome zahvalni jer je, s obzirom da je Tunis njegova članica, zakonom zabranjeno da se Al Mahmudi izruči dok je predmet na razmatranju", rekao je drugi advokat Al Mahmudija, Mabruk Korčid.

Međunarodna organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč, sa sedištem u Njujorku, je u svom saopštenju apelovala na Tunis da prekine procedure za izručenje Al Mahmudija u Libiju, jer postoji "realan rizik od torture".

Amnesti internešenel je ocenio da u slučaju da se vrati u Libiju Al Mahmudi rizikuje da bude žrtva kršenja ljudskih prava i torture.

Odbrana Al Mahmudija je privremenom predsedniku Libije Fuedu Mebazi predala zahtev da ne potpiše dekret o izručenju.

"Dekret ne može da potpiše privremeni predsednik", rekao je Korčid i dodao da je Mebaziju rekao da ne može da političku karijeru završi tako što će jednog čoveka prepustiti torturi i smrti.

Mahmudi je bio premijer Libije do kraja režima Moamera Gadafija, posle čega je pobegao u Tunis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: