Ispitani zvaničnici HDZ-a

U USKOK-u ispitani zvaničnici HDZ-a, zbog izvlačenja iz državnih firmi i ministarstava novca, koji je prebacivan u crnu blagajnu HDZ-a.

Izvor: B92, Beta

Petak, 11.11.2011.

13:17

Default images

Naime, tužilaštvo tereti Hrvatsku demokratsku zajednicu kao pravno lice u slučaju "Fimi medija", preko koje je ta stranka u svoje crne fondove prebacila 30 miliona kuna, kojima je, između ostalog, finansirana i kampanja sadašnje premijerke Jadranke Kosor.

Predstavnici vladajuće HDZ ispitani su u sedištu Kancelarije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) u okviru istrage o nelegalnom finansiranju te stranke.

Prethodno je u USKOK-u ispitana i Nevenka Jurak, vlasnica firme Fimi medija, preko koje je navodno izvlačen novac iz državnih preduzeća i ministarstava i delom se slivao u "crni fond" HDZ.

Advokat HDZ-a Vladimir Gredelj rekao je novinarima da se istraga ne vodi protiv HDZ-a, već protiv načina vođenja te stranke od 2003. godine do 2. jula 2009, kada je mesto predsednika stranke napustio Ivo Sanader.

"Držim da nisam jedini u Hrvatskoj koji vidi da HDZ od toga samo trpi štetu, kako materijalnu, tako i moralnu", rekao je Gredelj nakon ispitivanja u USKOK-u.

On je odbacio odgovornost stranke za eventualna krivična dela pojedinaca protiv kojih se vode postupci.

"To su teze onih koji žele po svaku cenu uvući u ovo blato Jadranku Kosor, predsednicu HDZ-a, diskreditovati je i na taj se način obračunati sa strankom koju vodi, iako se radi o jedinoj osobi s kojom Hrvatska ima šanse za bolju budućnost", dodao je Gredelj.

Na pitanje kakva je strategija odbrane u ovom slučaju, Gredelj je rekao da mu je jedini zadatak da "otvori oči hrvatskom narodu".

Gredelj nije želeo da iznosi detalje sa ispitivanja, obrazloživši to tajnošću istrage.

Predstavnik HDZ-a na ispitivanju Damir Sesvečen rekao je kratko da je ispitivanje prošlo korektno, ali nije želeo da odgovara na pitanja novinara.

Prethodno je u USKOK-u ispitana Nevenka Jurak. Njen advokat je rekao da su dali iskaz u odnosu na proširenu istragu u slučaju "Fimi media" i dodao da je Jurakova iscrpno odgovarala na pitanja.

"Verujem da je naša funkcija u ovom predmetu time gotova", rekao je advokat, ali nije želeo da odgovori na pitanje novinara da li je Jurakova priznala krivicu.

USKOK je nedavno proširio istragu u slučaju "Fimi medija" zbog sumnje da je deo novca izvučen preko te firme iz državnih preduzeća i ministarstva završio u crnom fondu HDZ-a. Iz tog fonda su, kako se sumnja, finansirane i predizborne kampanje stranke koja je na vlasti od 2003. godine.

Istraga se u tom slučaju vodi protiv 19 osoba, uključujući i bivšeg premijera i šefa HDZ-a Ivu Sanadera, nekoliko bivših i sadašnjih stranačkih funkcionera, ali i HDZ-a kao pravnog lica.

Iskaze u tom slučaju u sredu su dali bivši portparol vlade i HDZ-a Ratko Maček i bivši glavni stranački sekretar Ivan Jarnjak, koji su novoosumnjičeni.

Na zahtev USKOK-a Županijski sud u Zagrebu nedavno je privremeno blokirao imovinu vladajuće stranke, pa je zgrada centrale u Zagrebu postala sudski zalog za nekoliko miliona evra protivpravne imovinske koristi za koju se sumnjiči HDZ.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: