Srbi s Kosova bi u Skupštinu

Predsednici opština sa severa Kosova zaključili da žele da prisustvuju sednici o KiM u Skupštini Srbije i da su dogovori u dijalogu protivni interesima Srba.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 11.11.2011.

00:52

Default images

Oni su od ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića i republičkih poslanika s Kosova tražili da ne glasaju za vladinu deklaraciju o Kosovu.

Na sednici skupština Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka ponovo su potvrđeni zahtevi da se preispita nastavak dijaloga s Prištinom i da se ne primenjuju do sada postignuti dogovori.

Odbornici će, kako je saopšteno posle sednice, uputiti pismo ministru Bogdanoviću i poslanicima republičkog parlamenta s Kosova sa zahtevom da ne glasaju za deklaraciju o Kosovu, jer je taj dokument, kako saznaju iz medija, protivan Ustavu Srbije. Pismo će uputiti i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu sa molbom da "pomogne opstanak srpskog naroda" na Kosovu, a protiv članova pregovaračkog tima Beograda najavljuju krivičnu tužbu.
Na sastanku su saopštili da su dogovori postignuti u dijalogu Beograda i Prištine protivni interesima srpskog naroda i da se neće dozvoliti njihova primena u tim opštinama.

"Tražimo da se preispita dalji nastavak dijaloga sa Prištinom i EU sve dok se na Kosovu Srbi ubijaju i dok počinioci ubistava ne budu otkriveni i privedeni pravdi", navodi se u zaključcima.

U osvrtu na uzroke krize navedeno je da je ona nastala zbog nasilnih akcija albanskih vlasti iz Prištine u julu i septembru i zbog "pristrasne podrške koju im pružaju Kfor i Euleks prekoračujući svoje izborne mandate".

Kako se dodaje, umesto da se otklanjaju uzroci krize, akcije međunarodne zajednice uporno se usmeravaju na pokušaj otklanjanja posledica, a odgovornost prebacuje na srpsku stranu".

U zaključcima je zatraženo i da predstojeći i svi naredni izbori u Srbiji budu istovremeno raspisani i za teritoriju Kosova.

Odbornici su ponovili, u zaključcima koji će biti upućeni Vladi i Skupštini Srbije, da je "neprihvatljivo prisustvo bilo kakve carine i pogranične policije na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje i da oni nikada ne mogu postati granični prelazi".

Shodno tome svako rešenje za prevazilaženje krize mora biti u skladu s Rezolucijom 1244 SB UN, zaključili su odbornici i izrazili očekivanje da će Srbija, i pored brojnih političkih i drugih pritisaka, očuvati i jačati svoje institucije i legitimne interese na Kosovu i Metohiji.

Na sednici je ocenjeno da je "miran, ali odlučan i jedinstveni otpor srpskog naroda samo posledica nasilnih akcija" i zato građani severa Kosova i Metohije očekuju da im Skupština Srbije, kao i većina političkih subjekata, medija i građana Srbije, pruže pomoć i podršku u želji da nastave da žive u svojim domovima i državi Srbiji.

Na sednici, koja je bila otvorena za javnost, učestvovali su predsednici opština Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić, Zvečan Dragiša Milović, Zubin Potok Slaviša Ristić, kao i načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković. Umesto predsednika opštine Leposavić Branka Ninića na sednici je bio predstavnik opštine Radoš Mihajlović.

Stefanović: Dogovori sa Prištinom nisu protivni interesima Srba na Kosovu

Borislav Stefanoviæ (Beta, ahiva)
Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je da dogovori postignuti sa Prištinom nisu protivni interesima Srba na Kosovu i da svi državni organi, ma na kom nivou, moraju da sprovode odluke svoje države.

"Oni (na Kosovu) nisu inostranstvo, oni su po Ustavu Srbije deo Srbije i samim tim je neophodno da se usaglašavamo. Ne bi trebalo reagovati emotivno, na prvu loptu, i tražiti nedostatke u dogovorima postignutim sa Prištinom, jer svaki pregovarački proces nosi koncesije sa obe strane, on u svojoj srži jeste sklapanje interesa", rekao je Stefanović agenciji Beta.

"Mi smo kao država onemogućili bilo kakav potez koji bi narušio naš Ustav ili potvrdio takozvanu državnost Kosova. Sve ostalo su interpretacije određenih političkih subjekata sa severa Kosova, koja je u ovom slučaju maliciozna i štetna po državni interes Srbije, ali to ne bi trebalo da ima za posledicu bilo kakvo razbijanje jedinstva koje je neophodno očuvati", naveo je Stefanović.

Stefanović je istakao da takve interpretacije neće uticati na "jasnu državnu politiku" - neodricanje od Kosova i čuvanje prava Srba i njihovih života, njihov ostanak sa svojim institucijama i svojom državom.

"Potvrđivanje specifičnosti prelaza Jarinje i Brnjak je cilj Vlade i siguran sam da će Skupština Srbije i šef UNMIK-a, kao administrativni politički čuvar Rezolucije 1244, potvrditi rešenje za administrativne prelaze koje omogućava najbolje moguće rešenje u datim teškim uslovima", rekao je Stefanović.

Stefanović je istakao da niko u Vladi Srbije niti u Skupštini Srbije nikada neće doneti odluku koja narušava Ustav Srbije i da za državu Srbiju i njenu Vladu administrativni prelazi nikada neće biti granični prelazi".

Šef pregovaračkog tima Beograda rekao je da predsednici opština sa severa Kosova i načelnik okruga Radenko Nedeljković "znaju vrlo detaljno sadašnje dogovore i znali su ih unapred", kao i kasnije kada su dogovoreni.

"Znali su detalje svih mogućih opcija za administrativne prelaze, prema tome, tu ne postoji nikakva nepoznanica i neophodno je i da ubuduće imamo kontinuitet usaglašavanja naših stavova", rekao je Stefanović.

Jovanović: Srbi sa severa treba da dođu na sednicu

Èedomir Jovanoviæ (FoNet, arhiva)
Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da predstavnicima opština sa severa Kosova treba omogućiti da prisustvuju zasedanju parlamenta na kojem će se raspravljati o situaciji na Kosovu.

"Umesto novih podela, dubljih konflikata i sve većeg nerazumevanja, potreban nam je međusoban razgovor kako bismo izveli društvo iz ekstremne pozicije u kojoj se nalazimo zbog sukoba sa svima, pa i samim sobom", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

On je ocenio se mora postići dogovor o tome šta treba menjati jer se u Srbiji o tome ne razgovara.

"Ako su nam potrebni posredinici i pregovarači za razgovor sa Prištinom i međunarodnom zajednicom, nisu nam potrebni da bi se međusobno razumeli. Ono što nam treba je konstruktivan dijalog o načinu na koji ćemo rešiti probleme u kojima smo se kao društvo našli", naveo je Jovanović.

Jovanović je ocenio da je Skupština Srbije, svojom deklaracijom iz jula, "gurnula Srbe sa severa Kosova na barikade" zbog čega je sada dužna da ima razumevanja za zahtev njihovih predstavnika da prisustvuju sednici parlamenta.

"Od predstavnika četiri opštine istovremeno očekujem da isto kao i svi mi u Skupštini Srbije poštuju odluke koje će se doneti", naveo je lider LDP a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: