Princ Vilijam ide u vojnu misiju

Britanski princ Vilijam biće poslat početkom iduće godine na sporna Foklandska ostrva na misiju kao pilot Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.11.2011.

20:29

Default images

Vilijam, drugi u liniji za britanski presto, u februaru i martu provešće šest nedelja na ovoj britanskoj teritoriji, koja se nalazi 460 kilometara od argentinske obale u Atlantiku, navelo je ministarstvo.

On će biti deo četvoročlane posade Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva zadužene za spasavanje i potragu. Princ, poznat u vojsci kao letački poručnik Vilijam Vejls, je pilot helikoptera RAF-a.

Dok traje misija, Vilijam (29) neće obavljati nikakve ceremonijalne kraljevske dužnosti. Njegova supruga Kejt, vojvotkinja od Kembridža, ostaće u Britaniji.

Britanija vlada Foklandima preko 180 godina, ali Argentina, koja ostrva naziva Malvinskim ostrvima, tvrdi da su oni argentinska teritorija.

Iduće godine navršava se 30 godina od Foklandskog rata. Argentina je izvršila invaziju na ostrva u aprilu 1982. godine i britanske snage su ih ponovo zauzele posle rata od deset nedelja. U tom ratu je poginulo 650 argentinskih vojnika, preko 250 britanskih i tri meštanina sa ostrva.

Britanija još ima oko 1.000 vojnika stacioniranih na toj teritoriji, gde živi oko 3.000 ljudi. Stanovnici velikom većinom žele da ostanu u sastavu Britanije.

Argentinska predsednica Kristina Fernandez želi da Argentina i Britanija pregovaraju o budućnosti ostrva, na šta poziva i Generalna skupština UN.

Britanski premijer Dejvid Kameron odbio je takve pregovore.

"Dok god Foklandska ostrva žele da budu suverena britanska teritorija, treba da ostanu suverena britanska teritorija - tačka, kraj priče", rekao je Kameron u junu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: