Studenti prekinuli blokadu

Studenti Filozofskog fakulteta prekinuli su blokadu. Rektor BU rekao je da razume suštinu njihovih zahteva i obećao im sastanak sa Žarkom Obradovićem.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.11.2011.

19:09

Default images

Inače, prvi put studenti su se sa rektorom Brankom Kovačevićem sastali u emisiji Između dve vatre gde su pričali i o tome ko snosi odgovornost što su studenti bili meta fizičkih napada.

"Njihovi zahtevi su legitimni, podržavam suštinu njihovog protesta, ali ne i formu, odnosno blokadu, pa sam rekao da ću organizovati sledeće sedmice sastanak u rektoratu na kome ću pozvati studente i ministra prosvete", kaže rektor Kovačević.

On je dodao da je i sam ministar govorio o tome da Zakon o visokom obrazovanju treba da se promeni i da će uskoro biti usvojena i Strategija o visokom obrazovanju.

"U Srbiji se malo ulaže u obrazovanje i to manje od tri odsto, a studentima najviše smeta način finansiranja fakulteta", dodao je rektor.

Kovačević je napomenuo da je dobro što su članovi Plenuma odlučili da blokadu prekinu, jer je ona loša za studente koji će sve to morati da nadoknade.

On je dodao da će studenti od sledeće godine morati da "daju godinu za godinu i da sakupe svih 60 ESPB bodova".

"Reforma ne sme da propadne, jer ako propadne, onda ćemo se vratiti na početak i izgubiti praktično šest godina", kazao je rektor i dodao da je reforma trenutno na pola puta.

Studenti su na sastanak sa rektorom u rektoratu čekali puna dva sata, na koji je on kasnio zbog gostovanja na televiziji B92, gde je rekao da studenti ne smeju da blokiraju nastavu, ali ni da bilo ko sme da ih bije. Na sastanku su članovi Plenuma optuživali rektora da ih je nazivao anarhosindikalcima, fašistima i da problem na fakultetu treba rešiti milom ili silom.

Kovačević je kazao da su njegove izjave pogrešno protumačene i da kad je pozvao državu da reaguje, nije pozvao na represiju.

"Osuđujem nasilje, plašio sam se da će do ovoga doći, a teško je to sprečiti i garantovati bezbednost", rekao je Kovačević.

Iako su danas članovi Plenuma izjavili da je blokada prekinuta, nakon sastanka s rektorom, koji je trajao oko sat vremena, oni su napomenuli da će se o deblokadi još raspravljati.

"Rektor nije upoznat sa našim zahtevima, ovim razgovorom ništa nismo uspeli, tako da ćemo Upravi fakulteta dati rok do kraja zimskog semestra da reši naše zahteve", rekao je Tanjugu predstavnik Plenuma i dodao da će studenti ako se zahtevi ne ispune krenuti u blokadu ili razmotriti drugi vid protesta.

To je u emisiji TV B92 potvrdio i Vuk Vuković, predstavnik Plenuma, i dodao da oni traže da se smanje školarine na tri minimalne plate i da to ostane kao granica.

"Hoćemo da se stvar reši sada, da sledeće godine ne bismo došli u istu situaciju, tražimo da se vrati status apsolvenata, da imaju staž i da se sa 48 bodova ide na budžet i ukine rangiranje", kazao je Vuković. Studenti Planuma su poručili i da iako njihovi zahtevi još nisu ispunjeni da su uspeli da pokrenu njihovo rešavanje i da se priča o studentima.

Ranije danas, na platou ispred Filozofskog fakulteta održan je i protest studenata koji se protive blokadi te ustanove. Oni su pozvali dekanku Vesnu Dimitrijević da, ukoliko ne uspe da reši problem, podnese ostavku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: