Srbija zaslužila kandidaturu za EU

Srbija zaslužuje status kandidata za EU, ocenio je u Tirani državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Austrije Volfgang Valdner.

Izvor: Beta

Četvrtak, 10.11.2011.

18:51

Default images

On je, kako prenosi austrijska novinska agnecija APA, u govoru na međunarodnoj konferenciji posvećenoj demokratizaciji Zapadnog Balkana, rekao da Austrija podržava skori početak pregovora EU o pristupanju Srbije.

Međutim, Valdner je ukazao na to da Austrija očekuje da Beograd „preduzme konkretne korake u cilju normalizacije odnosa sa Kosovom“. U to, prema njegovim rečima, spada „konstruktivan pristup pitanju severu Kosova, naseljenom većinski Srbima“.

„U interesu je Srbije da obnovi dijalog sa Prištinom i postigne konkretna rešenja za pitanja koja su još nerešena, kao i da u potpunosti primeni postignute dogovore“, poručio je Valdner, koji je, pre nego što je stigao u Albaniju, boravio u Makedoniji i na Kosovu.

Državni sekretar nije, kako ukazuje APA, rekao da su ti koraci ka normalizaciji odnosa sa Kosovom uslov za Srbiju za dobijanje statusa kandidata ili početak pregovora sa EU.

Valdner se izjasnio i za uključenje Kosova u proces evropske integracije, koji vodi „što pre“ ka viznoj liberalizaciji. Kosovo, koje nije priznato od pet članica EU, „značajan je izazov za spoljnu politiku EU“, ocenio je on.

Govoreći o izazovima koje zemlje Zapadnog Balkana još moraju savladati na putu EU, on je naveo pre svega slobodu medija, regionalnu saradnju i pomirenje, kao i jačanje pravne države. Istovremeno je poručio članicama EU da ne smeju popustiti napori u ujedinjenju celog kontinenta, istakavši da ne prihvata „zamor od širenja“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: