Na pregled se čeka i po dve nedelje

Povećao se broj dana koji prođu od zakazivanja do pregleda u beogradskim domovima zdravlja.

Izvor: Veèernje novosti

Nedelja, 06.11.2011.

23:07

Default images

Na prijem kod interniste čeka se 13 dana, kod oftalmologa 12, u Službi ORL 14, a kod psihijatra 10 dana.

Najviše vremena od trenutka zakazivanja do prijema u ambulantu izgube Beograđani u domovima zdravlja na Novom Beogradu, Vračaru, Zvezdari, Starom gradu i u Zemunu.

"Prosečna dužina čekanja na prvi pregled prati se u internističkoj, oftalmološkoj, otorinolaringološkoj i psihijatrijskoj službi od 2008. godine . Dužinu čekanja predstavlja period protekao od prvog javljanja pacijenta, odnosno od zakazivanja prvog pregleda u toku godine, do prijema kod lekara. Zakazuju se prvenstveno kontrole, dok pacijente kojima je pregled hitno potreban, lekari primaju istog dana i bez zakazivanja", objašnjava dr Katarina Vojvodić.

Osim kod interniste, dugačak je spisak prijavljenih i za kontrolu kod oftalmologa, jer se u proseku čeka 12 dana. U većini domova zdravlja pregledi kod ORL se ne zakazuju, dok se u Grockoj na prijem čeka 35 dana, a na Novom Beogradu i u Barajevu deset.

Direktor doma zdravlja "Vračar" Đorđe Stojiljković kaže da jednom mesečno pacijentima zakazuju termine i tvrdi da svi stignu na red u zakonskom roku od 30 dana.

"Imamo trojicu oftalmologa i oni su preopterećeni, jer u našoj opštini ima mnogo starih, koji često dolaze na preglede. Osim toga, naši lekari rade i sa mališanima, obavljaju sistematske preglede za školarce, jer nemamo dečijeg oftalmologa. Ne čekaju svi pacijenti, one koji su hitni primamo u najkraćem roku", objašnjava dr Stojiljković.

Za zakazani prvi psihijatrijski pregled u beogradskim domovima zdravlja u toku prošle godine u proseku je trebalo 10 dana. Na Novom Beogradu je zabeležen najduži prosek čekanja, ali direktorka Božica Novaković napominje da sve pacijente prime u zakonskom roku od mesec dana.

"Sve što je hitno, uradimo odmah, a ostale moramo da zakazujemo. Nekada smo imali pet i šest specijalista psihijatrije, a sada samo dva neuropsihijatra. Iako nam nedostaje kadar, ovakav način rada nije karakterističan samo za Srbiju. Ni u ostalim evropskim zemljama ne mogu svi građani istog dana stići na red, već se pregledi zakazuju, ponekad i mesecima unapred", kaže direktorka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: