Šabac: Mesečno 20 pokušaja suicida

Zbog pokušaja samoubistva, na Odeljenju psihijatrije šabačke bolnice mesečno završi dvadesetak pacijenata. Uzrok - ekonomska i društvena kriza.

Izvor: B92

Nedelja, 06.11.2011.

21:27

Default images

Najveći procenat među onima koji su pokušali samoubistvo čine osobe sa društvenim problemima, dok su pacijenti sa depresijom tek na drugom mestu.

Gotovo svakih četrdeset osam sati jedna osoba završi na trećem spratu šabačke bolnice zbog pokušaja samoubistva. Prednjači trovanje lekovima, hemijskim sredstvima i pesticidima, kaže psihijatar Vladimir Jekić.

"U proseku mi primamo ovde u našu službu od 10 do 15 pokušaja suicida u roku od mesec dana. I taj trend već dugo godina je na tom nivou, s tim što nekada ta brojka ide i do 20 pokušaja suicida mesečno", kaže Jekić.

Slabost da se odupru bolu i beznađu najizraženija je kod žena ali na ovaj način žele da pobegnu od problema i adolescenti i stariji. Razlog je uglavnom ekonomske prirode, kaže Vesna Vuković, neuropsihijatar.

"Kada veći broj ljudi se suoči sa nekim egzistencijelnim stešnjenjima u kojima oni ne nalaze rešenje svojih životnih problema, povećava se i broj pokušaja samoubistva", kaže Vukovićeva.

Najaveći procenat pacijenata na samoubistvo se odlućio zbog životnih problema, dok su osobe sa depresijom i poremećajima ličnosti tek na drugom mestu.

Istraživanja su pokazala da se najveći broj pokušaja samoubistava dogodi tokom aprila, maja, septembra i oktobra. Stručenjaci smatraju da je razlog promena u količini svetlosti na koju su posebno osetljive depresivne osobe.

Snežana Opačić, psiholog i geštald psihoterapeut, kaže da ovi pacijenti često odbijaju lečenje i izbegavaju razgovor sa lekarima i porodicom.

"Ona se duboko stidi te svoje bezpomoćnosti, beznadežnosti i tog svog pokušaja. Vrlo retko pričaju o tome, vrlo retko spominju. Najjači im je nagon da to izbrišu, zaborave. Vrlo često se dešava da se takve osobe čak presele u drugu sredinu", kaže Opačićeva.

Stručnjaci kažu da je najvažnije pitanje za suicidnu osobu “da li želi da nestane zauvek ili dok bol ne prođe?”. Time se, bar na kratko, može odgovoriti od svog plana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: