File: Pitanje izbeglica je najteže

Evropski komesar Štefan File uoči dolaska u Beograd na regionalni skup o izbeglicama, rekao da je to najosetljivije i najteže pitanje.

Izvor: Beta

Nedelja, 06.11.2011.

18:22

Default images

On je dodao da to pitanje neposredno pogađa većinu ljudi u regionu.

Evropski komesar za proširivanje saopštio da su Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija, lativši se rešavanja potreba najugroženijih izbeglica i raseljenih lica, "učinile krupan korak ka trajnom pomirenju".

File, koji će učestvovati na ministarskom zasedanju četiri zemlje Zapadnog Balkana posvećenom "Trajnim rešenjima za izbeglice i raseljena lica", naglasio je da će taj proces, pokrenut Sarajevskom deklaracijom 2005. godine, "ne samo doneti promene nabolje u životu hiljada izbeglica, već takodje ukazati na to šta se može postići
ako vlade saradjuju".

Sarajevska deklaracija ima za cilj, navodi se u saopštenju Fileovog kabineta, "pronalaženje trajnih rešenja za izbegla i raseljena lica tokom sukoba 1991-1995 na prostoru bivše Jugoslavije i obuhvata BiH, Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju".

File će se, prema saopštenju, obratiti učesnicima sastanka i prisustvovati potpisivanju Zajedničke ministarske deklaracije, čiji će sastavni deo biti Zajednički regionalni program za poboljšanje životnih uslova najugroženijih izbeglica.

Jedna donatorska konferencija će, kako je navedeno, biti organizovana u proleće iduće godine u Sarajevu s ciljem da se izdejstvuje medjunarodna potpora za sredstva namenjena programu za poboljšanje situacije najugroženijih izbeglica.

"Evropska komisija će u tome aktivno sudelovati i finansijski pomoći taj zajednički poduhvat četiri zemlje" Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju.

I, kako se podvlači, "pomirenje i regionalna saradnja su ključne stvari koje je Evropska komisija istakla za uspešan proces stabilizacije i pridruživanja na Zapadnom Balkanu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: