Izbegli: Bez rešavanja problema

Koalicija udruženja izbeglica ukazala je da regionalna konferencija u Beogradu, neće rešiti problem imovine izbeglih iz bivših jugoslovenskih republika.

Izvor: B92

Nedelja, 06.11.2011.

14:55

Default images

"Oštećeni građani traže da im se vrate njihova nezakonito oduzeta imovinska i stečena prava, a to nije cilj konferencije", navodi se u saopštenju tog udruženja izbeglica povodom predstojećeg skupa u Beogradu na kome će učestvovati ministri spoljnih poslova Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske.

Koalicija udruženja izbeglica je podsetila i da se sa problemom vraćanja imovine suočava "više od pola miliona izbeglih i prognanih Srba iz Hrvatske i više od 100.000 građana Srbije" koji su imali imovinu bivškim jugoslovenskim republikama.

Ukazano je da se sa istim problemom suočava i veliki broj izbegli iz Federacije BiH.

Koalicija udruženja izbeglica je ukazala da ministri spoljnih poslova Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore neće u zajedničkoj deklaraciji govoriti o povratku imovinskih i stečenih prava izbeglih i proganin Srba i drugih građana.

U Beogradu će sutra biti održana ministarska konferencija o rešavanju pitanja izbeglica na Zapadnom Balkanu.

Kako je najavilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, na konferenciji će učestvovati šefovi diplomatija Srbije, Vuk Jeremić, Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj, Hrvatske Goran Jandroković i Crne Gore Milan Roćen.

Među učesnicima su i visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš, evropski komesar za proširenje Štefan File, pomoćnik državnog sekretara SAD Dejvid Robinson, direktor Biroa generalnog sekretara OEBS Paul Frič, direktor Koorinacionog tela za migracije i azil Saveta Evrope Markus Jeger i viceguverner Banke za razvoj Saveta Evrope Imre Tarafas.

U okviru konferencije biće potpisana zajednička deklaracija ministara spoljnih poslova.

Uoči konferencije evropski komesar za proširenje Štefan File poručio je da je rešavanje problema izbeglica ključni korak ka pomirenju među zemljama Zapadnog Balkana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: