Buzek: Dijalog uvek bio uslov

Srbija može da bude ponosna na ono što je do sada učinila na svom putu ka EU, kaže predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek za Novosti.

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 02.11.2011.

23:30

Default images

Međutim, dodaje Buzek, neophodno je prekidanje sukoba na severu.

Buzek naglašava važnost nastavka dijaloga s Kosovom. Poručuje, takođe, da, zbog svega, ipak ne treba smatrati da je status kandidata već sada gotova stvar.

"Želim da čestitam Srbiji na onome što je postigla na svom putu ka EU. Srbija je ostvarila veliki napredak u saradnji s Tribunalom, na jačanju njenog pravosudnog i administrativnog sistema, u borbi protiv korupcije i u teškim ekonomskim reformama. Ali, moraće da zadrži zamah u reformama. Ne može sebi da priušti da spusti nogu s gasa. Ona treba da igra konstruktivnu ulogu u regionu, pre svega u ponovnom angažovanju u dijalogu s Kosovom i u normalizaciji odnosa s Prištinom".

Podržavate li to da Srbija u decembru, na osnovu predloga EK, konačno dobije status kandidata?

"Ne mogu da odgovorim u ime 27 zemalja članica EU. Za razliku od Evropskog parlamenta, gde vlada pravilo većine, u Evropskom savetu odluke se donose konsenzusom. Srbija ne treba da uzme za gotovo status kandidata. Ipak, ja sam optimista. Evropski parlament je, sa svoje strane, izrazio jasnu podršku Srbiji".

Za početak pregovora o članstvu ostao je, ipak, još jedan uslov. Šta po vama tačno podrazumeva termin ”normalizacija odnosa s Prištinom”?

"Nastavak dijaloga s Kosovom je jedini uslov za dobijanje statusa kandidata. To nije novi uslov, već odranije postojeća obaveza. Situacija na severu Kosova je nestabilna. Svi napori treba da budu usredsređeni na to da se obezbedi da razvoj događaja na kratke staze ne ugrozi dugoročne procese. Što se tiče normalizacije odnosa, kao jedinog uslova za otvaranje procesa pretprijemnih pregovora, ono što EK očekuje jeste definisanje okvira dijaloga oko kojeg mogu da se saglase obe strane. Ali, još važnije, to je pitanje stava: kraj zapaljive retorike, retorike koja stvara podele, odbacivanje bilo kakve vrste podsticanja na tenzije i, kao najhitnije, prekidanje sukoba na severu Kosova," rekao je Buzek u ekskluzivnom intervjuu za Novosti.

Predsednik Evropskog parlamenta će se u četvrtak u Beogradu sresti sa predsednikom Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem, potpredsednikom Vlade Božidarom Đelićem i predsednicom Skupštine Slavicom Đukić-Dejanović. Buzek je svoju višednevnu turneju po regionu započeo u sredu u Hrvatskoj, a završiće je u subotu u BiH, posetom spomeniku srebreničkim žrtvama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: