Pregovori o predaji Seifa Gadafija

Međunarodni krivični sud pregovara o uslovima predaje Gadafijevog sina Seifa el Islama, izjavio je glavni tužilac tog suda Luis Moreno Okampo.

Izvor: B92

Sreda, 02.11.2011.

22:40

Default images

Međunarodni krivični sud je "primio pitanja od pojedinaca koji su u vezi sa Seifom el Islamom o zakonskim uslovima njegove moguće predaje", kazao je Moreno Okampo u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

On je rekao da postoji sumnja da bi plaćenici mogli pokušati da pomognu Gadafijevom sinu da pobegne i ukazao na mogućnost da novoj libijskoj vladi bude data nadležnost u sudskim procesima protiv Sejfa i bivšeg šefa libijske obaveštajne službe Abdulaha el Senusija, preneo je AFP.

Međunarodni krivični sud je 27. juna izdao nalog za hapšenje Moamera Gadafija, njegovog sina Seifa i obaveštajca Senusija, optužujući ih za zločina protiv čovečnosti tokom protesta u Libiji.

Optužnica protiv Gadafija bi formalno bila odbačena kada sudski zvaničnici budu dobili zvanični dokaz da je bivši libijski lider ubijen (20. oktobra), rekao je Moreno Okampo.

Ban Ki Mun: Obezbedite skladišta hemijskog oružja

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun pozvao je nove libijske vlasti da obezbede oružje koje je ostalo nezaštićeno posle završetka građanskog rata, a od režima u Siriji je tažio da odmha prekine krvoproliće.

On je pozvao libijske lidere da obezbede skladišta hemijskog oružja, nuklearnog materijala i portabl raketnih lansera, od kojih su neka ostala nezaštićena tokom osmomesečnih sukoba, zbog čega su bila izložena riziku od krađe.

"Veoma je važno da svi ti materijali budu vrlo pažljivo obezbeđeni", izjavio je Ban Ki Mun na konferenciji za novinare. Lider prelazne vlasti u Libiji Mustafa Abdul Džalil je obećao da će zaštititi mesta na kojima se nalazi oružje, mada se još otkrivaju nezaštićena skladišta raketa i druge municije, preneo je AP.

Libijski zvaničnici su ranije ove sedmice saopštili da su našli dva neprijavljena skladišta hemijskog oružja i 7.000 rezervoara sirovog uranijuma.

Libija je pre skoro jedne decenije obećala da će prestati da teži posedovanju nekonvencionalnog oružja. Iz skladišta je nestao nepoznati broj protivavionskih raketa, koje se ispaljuju sa ramena, a visoki granični libijski zvaničnici su prijavili krijumčarenje oružja iz Libije u Egipat.

Savet bezbednosti UN je ranije pozvao Libiju da spreči da se teroristi i druge naoružane grupe domognu tog oružja i da unište zalihe hemijskog oružja u saradnji sa međunarodnim vlastima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: