"Strane vehabije plaćaju Zukorlića"

Kuriri iz Beča donose novac Zukorliću, znam i adrese hotela gde se novac sakuplja, kaže Aida Ćorović za Politiku.

Izvor: B92

Sreda, 02.11.2011.

21:41

Default images

Direktorka NVO „Urban in” iz Novog Pazara Aida Ćorović tvrdi da postoji izuzetno jaka veza između Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, na čijem čelu je muftija Muamer Zukorlić i takozvanih vehabija iz čijih redova se, ne prvi put, regrutuju teroristi.

"Imam saznanja da Muamer Zukorlić dugo godina dobija novac iz sedišta vehabija u Beču i Rimu. Znam i adrese hotela u kojima se oni sastaju i gde se sakuplja novac za ljude u Bosni i Sandžaku. Usput, adrese tih hotela sam svojevremeno dala i austrijskom ambasadoru u našoj zemlji. Znam i imena nekih momaka koji su u više navrata nosili taj novac muftiji Zukorliću", tvrdi Ćorovićeva.

Kada su 2007. i 2008. godine u okolini Novog Pazara uhapšene dve grupe vehabija, jedna od optužbi je bila i da su pripremali atentat na muftiju Zukorlića. Sam Zukorlić je više puta tvrdio da su vehabije devijantna pojava u islamu, da je jaka islamska zajednica najjača brana tim štetnim pojavama, te da je on i verska zajednica na čijem je čelu, zagovornici srednjeg, pravog puta u islamu .

"Možda može i da se poveruje u priču da su hteli da ga ubiju, ali ne iz verskih razloga. Radilo se samo o sukobima u interesnoj zoni, jer verujem da su pare koje su mu donošene namenjene za zajedničko trošenje, što on nije dozvoljavao. On se plaši upravo ljudi, kojima uzima deo kolača, a on nije dozvoljavao da neko drugi ima pristup novcu".

"To objašnjava zašto Zukorlić vodi toliko obezbeđenje. Kada se ima na umu da se vehabije regrutuju uglavnom iz sociopatskih sredina, njima nije problem da pucaju i da ubiju", kazala je Aida Ćorović. Ona dodaje da Zukorlić nastoji da bude jedini „vlasnik islama” da sve bude kako on komanduje, da jedino on ima pravo da „stavi šapu na islam”, pa ne preza od toga da i pripadnike druge verske zajednice, inače sasvim regularne, nazove šejtan-hadžijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: