"Izrael da ne gradi u Palestini"

Ubrzanje izgradnje jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama nakon što su Palestinci primljeni u Unesko je kršenje međunarodnog prava, kaže Ban Ki Mun.

Izvor: Beta

Sreda, 02.11.2011.

19:59

Default images

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija je pozvao izraelsku vladu da zamrzne te aktivnosti.

Ban Ki Mun je takođe pozvao izraelsku vladu da nastavi da transferiše novac od poreza koji ubira na palestinsku upravu, kako bi joj se omogućilo da funkcioniše u skladu sa svojim obavezama, rekao je Banov portparol Martin Nesirki.

Prema njegovim rečima, generalni sekretar je "duboko razočaran zbog odluka koje je objavila Vlada Izraela u odgovoru na glasanje Generalne konferencije Uneska da dozvoli palestinsko članstvo".

Ban Ki Mun je takođe zabrinut zbog sukoba između Izraela i Palestinaca i pozvao je obe strane da se udrže od provokacija, kazao je Nesirki.

I Bela kuća je danas oštro kritikovala odluku Izraela da intenzivira gradnju u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali, kao odgovor na to što su Palestinci postali ponopravna članica Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

Portparol Bele kuće DŽej Karni rekao je da je administracija američkog predsednika Baraka Obame "duboko razočarana" zbog izraelske odluke o gradnji.

"Jednostrane akcije su protiv napora da se nastave direktni pregovori, i ne doprinose cilju - uspostavljanju razumnog i neophodnog sporazuma između dve strane. A to je jedini način da se postigne rešenje o dve države, što je cilj obe strane", ukazao je Karni.

Izrael je intenzivirao gradnju naselja i u Istočnom Jerusalimu, za koji Palestinci žele da bude prestonica njihove buduće države, i u obližnjoj Zapadnoj obali.

SAD se protive i izraelskoj gradnji na okupiranim teritorijama posle arapsko-izraelskog rata 1967, kao i naporima Palestine da postane ponopravna članica UN.

Karni je rekao da se "SAD protive bilo kojoj akciji obe strane koja otežava, a ne olakšava sedanje za zajednički sto i direktne pregovore" i dodao da je to "upravo ono što se dešava".

Dva broda krenula u probijanje izraelske blokade

Propalestinski aktivisti javili su danas da su dva broda krenula za Gazu u novom pokušaju da stignu do te palestinske teritorije pod izraelskom pomorskom blokadom.

Portparol aktivista Amdžad Šava rekao je da se na brodovima nalazi 27 ljudi iz devet zemalja. Prema navodima aktivista brodovi su danas krenuli iz Turske i mogli bi da stignu do Gaze za 48 sati.

Izrael je uveo pomorsku blokadu Gaze 2007. godine kada je radikalni Hamas preuzeo kontrolu nad tom teritorijom, navodeći da je neophodna da se spreči doturanje oružja militantnim elementima u toj oblasti.

Mnogi kritikuju taj potez kao kolektivno kažnjavanje kojim se onemogućuje dostava pomoći Palestincima. Izrael smatra da su pokušaji da se morem stigne do Gaze politička provokacija.

Prošle godine je devet turskih aktivista ubijeno kada su izraelski komandosi presreli konvoj brodova koji je nosio pomoć Palestincima u Gazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: