Unesko:Trebaju nam finansije SAD

Generalna direktorka Uneska Irina Bokova pozvala je SAD da nastave da finansiraju tu organizaciju posle najava da će to prestati zbog prijema Palestine.

Izvor: B92

Sreda, 02.11.2011.

17:51

Default images

"Pozivam američku administraciju, Kongres i američki narod da nađu načina da i dalje daju pomoć Unesku u ovom teškom periodu", navela je Bokova u saopštenju.

Kada je Palestina primljena u Unesko u ponedeljak, SAD su zamrzle američki doprinos toj organizaciji u skladu sa zakonima koje je Kongres izglasao devedesetih.

SAD za Unesko daju 80 miliona dolara godišnje, što je 22 odsto budžeta te organizacije.

Devedesetih godina su SAD, kao saveznik Izraela, zabranile finansiranje bilo koje agencije UN koja bi primila Palestinu u punopravno članstvo, a da nije postignut mirovni sporazum na Bliskom istoku.

"U periodu obeleženom ekonomskom krizom i društvenim promenama verujem da je vitalni rad Uneska u promociji svetske stabilnosti i demokratskih vrednosti u samom centru američkih interesa", dodala je Bokova.

Bokova je rekla da pozdravlja to što su SAD ostale član Uneska i da se nada da će "uskoro biti nađeno rešenje oko finansiranja" kao i da će u očekivanju rešenja biti nemoguće održati sadašnji nivo aktivnosti.

Kako je navela Bokova, nedostatak američkog doprinosa odmah će uticati na kapacitet agencije da održava ključne programe - u postizanju univerzalnog obrazovanja, podršci novim demokratijama i borbi protiv ekstremizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: