Tužioci nisu zastrašivali svedoke

Istraga Haškog tribunala odbacila kao neosnovane tvrdnje Vojislava Šešelja da su tužioci zastrašivali svedoke u glavnom postupku koji se protiv njega vodi.

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2011.

20:11

Default images

Tribunal je objavio izveštaj nezavisnog "prijatelja suda" u kojem se zaključuje da je neosnovan Šešeljev zahtev da se protiv bivše glavne tužiteljke Karle Del Ponte i njenih saradnika pokrene postupak zbog nepoštovanja suda zbog navodnog pritiska na svedoke.

"Prijatelj suda", čiji identitet Tribunal nikada nije objavio, utvrdio je da su neki od svedoka dali lažne izjave o navodnim pritiscima; da su izjave drugih bile preterivanje koje ne zadovoljava standarde za pokretanje postupka za nepoštovanje suda; da dobar deo svedoka navedenih u Ssešeljevom zahtevu nikada nije intervjuisan u tom predmetu, a da sa nekima istražitelji haškog tužilaštvo nikada nisu ni razgovarali.

Istraga je trajala od 18. avgusta prošle godine, a "prijatelj suda" sačinio je izveštaj na više od 250 stranica. Istragu je naredilo pretresno veće predsedavajućeg Žana-Kloda Antonetija.

Više svedoka, nekadašnjih bliskih saradnika Vojislava Šešelja, poput Aleksandra Stefanovića i LJubiše Petkovića, tvrdilo je tokom sudjenja da su im istražitelji tužilaštva ili sami tužioci "pretili" ili ih ucenjivali i pokušavali da ih podmite.

Ti svedoci prvobitno su bili najavljeni kao svedoci optužbe, ali su zatim odbili da svedoče protiv Šešelja i izrazili želju da budu svedoci odbrane.

Na obavezujući poziv Tribunala, oni su na kraju iskaze dali kao svedoci sudskog veća, poričući u sudnici ključne delove iz ranije datih izjava tužilaštvu.

Tužioci Tribunala su u sudnici više puta negirali optužbe o zastrašivanju i uznemiravanju tih svedoka, dokazujući da su oni dobrovoljno dali izjave protiv Šešelja, koje su kasnije opovrgavali.

Glavni postupak protiv Šešelja uskoro bi mogao biti okončan završnim rečima odbrane i optužbe, budući da je Ssešelj, koji se brani sam, odlučio da ne izvodi dokaze odbrane.

Idućeg ponedeljka, Tribunal će Šešelju izreći presudu po drugoj optužnici za nepoštovanje suda zbog odavanja identiteta nekih od zaštićenih svedoka.

Šešelj je već osuđen na 15 meseci zatvora zbog istog prekršaja.

Glavno suđenje Šešelju počelo je u novembru 2007, a lider Srpske radikalne stranke je u pritvoru Tribunala od kraja februara 2003. kada se dobrovoljno predao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: