U školi ne znaju da je bilo nasilja

Desetogodišnja devojčica iz Osnovne škole "Bora Stanković" na beogradskoj Banjici danima ne ide u školu jer je, po rečima roditelja, drugovi maltretiraju.

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2011.

18:58

Default images

U školi kažu da im nije prijavljeno da neko zlostavlja dete i da su o svemu čuli iz medija. Prosvetna inspekcija obećava da će slučaj ispitati do kraja.

Od srede, kada ju je drug udario u slepoočnicu, desetogodišnja Jasna ne ide u školu.

Devojčica se žalila učiteljici, roditelji su došli po nju, odveli je kod lekara koji je ustanovio povrede, a sutradan su otišli i u policiju.

“Prvo je udario drug u glavu, a onda drugarica pesnicom. Za ovo smo saznali nakon nastave. Njen otac je otišao u školu i pozvao učiteljicu da razgovaraju. Kada je učiteljica videla o čemu se radi, okrenula je leđa”, priča Jasnina majka.

U osnovoj školi “Bora Stanković” su, tvrde, za incident saznali iz novina, jer roditelji, kako kažu, nisu sledili proceduru da prvo prijave stručnim službama niti je to učinila učiteljica.

Direktorka jeste bila obaveštena, ali učitelj ima pravo da konstatuje da li je došlo do povrede.

Jasnina majka tvrdi da su se obratili policiji i medijima, jer u školi niko nije hteo da zaštiti dete i da ovo nije prvi put da devojčicu maltretiraju vršnjaci.

Direktorka škole Zdravka Marjanović tvrdi da pregledom kompletne dokumentacije nije zabeleženo da su se roditelji žalili niti da se dešavao bilo kakav vid nasilja, kako su to izjavili roditelji.

Međutim u zahtevu roditelja iz 2009. godine kao razlog premeštanja u drugo odeljenje navodi se upravo vršnjačko nasilje.

Prosvetna inspekcija tražiće od direktora škole da stavi inspektorima na uvid i zahtev za premeštaj, za koji nam je rečeno da nisu još videli.

“Ako je taj zahtev kojim roditelji traži da se premesti dete u drugi razred jer je zlostavljano, onda je obaveza direktora da pre svega utvrdi da li je toga bilo, a ne da premesti dete u drugi razred”, kaže Velimir Tmušić, načelnik prosvetne inspekcije.

Škola je uputila pisani poziv roditeljima da dođu i da daju izjave. Dečak koji je udario devojčicu, kažu u školi, verovatno će biti ukoren, ali roditelji devojčice razmišljaju o tome da je prebace u drugu školu.

I prosvetna inspekcija i direktor pozivaju je da ostane i obećavaju da nasilja neće biti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: