Srbija ne menja politiku prema KIM

Vuk Jeremić kaže da Srbija neće menjati svoju politiku prema Kosovu i Metohiji. On za B92 kaže da promena politike nije nužno uslov za kandidaturu EU.

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2011.

17:03

Default images

Politika koju vodimo prema Kosovu i Metohiji definisana je Ustavom Srbije i odlukama Skupšitne Srbije, rekao je Jeremić i dodao da "dok je to tako, zakonska i politička obaveza je da se ovakva sadašnja politika vodi".

"Onaj ko hoće da menja državnu politiku prema KiM ili pak predlaže podelu za to mora da dobije podršku na izborima", kaže Vuk Jeremić. "Taj koji hoće da menja politiku, pored podrške na izborima, mora i da sa pozicije vlasti dobije podršku i parlamenta. Dok se to ne promeni, ja zastupam ovakvu politiku", izričit je šef diplomatije.

On ističe i da promena politike Srbije prema Kosovu i Metohiji nije nužno uslov za dobijanje statusa kadnidata.

"Ako pažljivo pročitate izveštaj Evropske komisije, uslov je povratak dijalogu i Srbija je srpemna za dijalog", kaže Jeremić. A kada je reč o datumu za početak pristupnih pregovora nakon dobijanja kandidature, tu postoji cela jedna serija tema koje su deo dijaloga, dodaje ministar spoljnih poslova.

"Mi smo dijalogu sa Prištinom posvećeni i verujemo da će pregovarači doći do rešenja. I podsetiću da je naša platforma za taj dijalog zasnovana na Ustavu i dokumentima koje je donela Narodna skupština", rekao je Jeremić u emisiji Između dve vatre TV B92.

Povodom sve češćeg pominjanja "Ahtisarijevog plana plus" kao rešenja za KIM, Vuk Jeremić kaže da je Ahtisarijev plan za KIM mrtav jer je doživeo slom u Savetu bezbednosti UN, gde je šest puta bio odbačen.

"Prema tome, rešenje na osnovu Ahtirasijevog palna nije moguće zamisliti. Način na koji možemo da izađemo iz aktuelne krize je drugo pitanje. Kada je reč o konačnom statusu KiM, politika Srbije je da on mora biti u skladu sa Rezolucijom 1244 UN i Ustavom Srbije jer sva druga rešenja ne bi bila sa ove strane zakona", navodi Jeremić.

Ministar Jeremić je još jednom istakao da Srbija neće priznati Kosovo.

"Ni danas, ni sutra niti u bilo kom trenutku Srbija neće priznati Kosovo i duboko sam uveren da bilo ko ubuduće bude vodio ovu zemlju neće to učiniti", rekao je Vuk Jeremić.

Šef diplomatije nije želeo da komentariše izveštaj o dosadašnjem toku i rezultatima dijaloga Beograda i Prištine, koji će se sutra naći pred poslanicima, naovdeći da ne želi da detalje obelodanjuje pre nego što oni stignu u Skupštinu Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: