"Nove članice SB nam odgovaraju"

Ambasador Srbije u UN Feodor Starčević kaže da je povoljno to što su pet novoizabranih, rotirajućih članica Saveta bezbednosti zemlje koje nisu priznale Kosovo.

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2011.

16:51

Default images

Ipak, on je napomenuo da je slična situacija bila i do sada.

"Srbija nastavlja da zastupa svoj stav prema Kosovu na sednicama Saveta bezbednosti na isti način kao i do sada. Naravno, povoljna okolnost je da nove članice SB nisu do sada priznale Kosovo, ali je to bio slučaj i sa zemljama koje krajem godina napuštaju SB, sa izuzetkom Gabona, koji je pre kratkog vremena priznao Kosovo, ali sa kojim Srbija ostaje u dobrim bilateralnim odnosima", rekao je Starčević.

Prema njegovim rečima, za Srbiju je povoljnije da je što manje članica SB priznalo nezavisnost Kosova, jer se u tim slučajevima radi o principijelnom neprihvatanju jednostranih deklaracija o nezavisnosti kao načinu stvaranja novih država.

"Posebno je važan stav takvih zemalja u situacijama kada se usvaja neka odluka SB koja ne zavređuje veto jedne ili više stalnih članica SB, ili je to politički neoportuno", objasnio je ambasador.

Generalna skupština UN izabrala je Azerbejdžan, Gvatemalu, Maroko, Pakistan i Togo za nove članice Saveta bezbednosti od 1. januara 2012. do 31. decembra 2013. godine. Nijedna od ovih zemalja ne priznaje Kosovo, a izabrane su umesto Bosne i Hercegovine, Brazila, Gabona, Libana i Nigerije, kojima ističe dvogodišnji mandat.

Nezavisnost Kosova ne priznaju ni Indija i Južnoafrička Republika, kojima mandat ističe na kraju 2012. godine, a priznaju ga Nemačka, Portugal i Kolumbija, kojima takođe tada ističe mandat.
Od stalnih članica SB, SAD, Velika Britanija i Francuska priznaju Kosovo, dok nezavisnost južne srpske pokrajine ne priznaju Rusija i Kina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: