Zukorlić: Moguća su tri scenarija

Muftija Muamer Zukorlić kaže da razgovori o objedinjavanju IZ u Srbiji idu planiranom dinamikom, ali rezultate ne treba očekivati brzo. Planirano 6 muftijaštva.

Izvor: Beta

Sreda, 26.10.2011.

16:02

Default images

Zukorlić, koji se obavezao na čuvanje tajne turske inicijative, rekao je da bi čak i nepotpisivanje sporazuma imalo pozitivne implikacije na budućnost Islamske zajednice kojom on rukovodi.

To je, prema njegovim rečima, jedan od moguća tri scenarija. Drugi je podrška Beograda turskoj inicijativi, što bi, kako je kazao, doprinelo da taj dokument bude primenjen u kratkom roku.

Kao treći scenario on je naveo mogućnost da poglavari Turske i BiH, ipak, potpišu sporazum bez saglasnosti Beograda što bi, kako kaže, takođe urodilo plodom, ali bi bilo neophodno vreme.

I nepotpisivanje sporazuma bi, tvrdi Zukorlić, imalo pozitivne implikacije po budućnost Islamske zajednice u Srbiji s obzirom na to da su kroz ove razgovore predvodnici Turske shvatili stvarnu pozadinu razbijanja jedinstvene islamske zajendice.

"U svakom slučaju imali bismo na istoj strani islamske zajednice u Novom Pazaru, Sarajevu i Ankari. Imajući sve to u vidu, mi smo optimisti, iako su sva saznanja do kojih smo došli u protekle dve sedmice samo potvrdila dubinu umešanosti različitih nivoa beogradskih vlasti u probleme u Islamskoj zajednici u Srbiji", naveo je Zukorlić u izjavi za portal Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

On, međutim, nije naveo koji su to nivou i o kakvoj umešanosti je reč. Zukorlić je ranije rekao da će pristati na svaki dogovor koji potpišu predstavnici turskog Dijaneta, odnosno Direkcije za verske poslove u vladi Truske i Rijaseta Islamske zajednice BiH, Mahmud Gomez i reisul-ulema Mustafa Cerić.

Sporazum predviđa šest muftijaštva

Sporazumom, sačinjenom na inicijativu Turske, o objedinjavanju islamskih zjaednica, predviđeno je da ona deluje na teritoriji Srbije i imala bi više organizacionih jedinica - muftijštava, a njeno sedište bi bilo u Novom Pazaru.

Jedinstvena zajednica će, prema sporazumu koji je sačinjen na relaciji Ankara, Sarajevo, Beograd, delovati u skladu sa zakonima i Ustavom Srbije, poštujući teritorijalni integritet u suvernitet zemlje.

Muftijštva bi bila smeštena u Sandžaku, Beogradu, centralnoj Srbiji, Vojvodini i Preševu, a o punom nazivu objedinjene islamske zajednice bi se odlučivalo posle potpisivanja sporazuma, navodi se u Predlogu sporazuma koji je Turska dostavila i vlastima u Srbiji, a koji je danas objavio portal "Sandžaknjuz".

Aktuelni čelnici dve islamske zajednice - reis ul ulema Adem Zilkić i muftija Muamer Zukorlić ne bi mogli da se kandiduju na najviše funkcije u budućoj verskoj zajednici, niti, kako se navodi, " jastrebovi" koji su doprineli podelama unutar Islamske zajednice.

Sporazumom se zabranjuje svaka politička aktivnost i agitacija muftija, imama i verskih službenika. Oni, kako se navodi, ne mogu osnivati političke stranke, niti podržavati ili agitovati za bilo koju političku opciju. Džamije ne smeju biti mesta za političku propagandu.
Predstavnici obe strane, napominje se, treba da imaju jednak tretman u procesu objedinjavanja Islamske zajednice.

Završni, usaglašeni tekst sporazuma, kako je predviđeno, potpisaće predsednik turskog dijaneta Mehmet Gormez, reis ul ulema BiH Mustafa Cerić, Zilkić i Zukorlić, navodi se u tekstu objavljenom na sandžačkom portalu koji je blizak ministru Sulejmanu Ugljaninu.

Sporazumom je predviđeno da objedinjena islamska zajednica ima šest muftija - pazarskog, tutinskog, sjeničkog, prijepoljskog, pribojskog i novosadskog, a dodaje se da će muftije imati i druga mesta gde postoji odbor Islamske zajednice.

Zukorlić, kako se objašnjava, može da bude biran na mesto muftije Novopazarskog, a Zilkić na mesto muftije Tutinskog ili neko drugo mesto u Islamskoj zajednici za koje on da saglasnost - oblast kulture ili obrazovanja.
Svi imami bi bili vraćeni u džamije na status koji su imali pre podela u Islamskoj zajednici koja je nastala početkom oktobra 2007. godine, navodi se u sporazumu.

Jedinstvena Islamska zajednica sarađivaće sa islamskim zajednicima u BIH, Turskoj i drugim zemljema. Ona bi se konsultovala sa verskim i intelektualnim vlastima u Turskoj u vezi sa značajnim pitanjima koja se tiču islama i muslimana na Balkanu, u Evopi i svetu.

Predviđeno je da se Jedinstvena Islamska zajednica isključivo baviti unapređenjem verskih prava muslimana.
Jedinstvena Islamska zajednica će, kako je predviđeno, sarađivati sa drugim crkvama i verskim zajednicama u cilju unapređenja međuverske i interkulturne toleracije.

Izbori, kako se navodi, za sve funkcije unutar Islamske zajednice moraju se obaviti bez vršenja političkog ili nekog drugog pritiska.
Realizaciju sporazuma, kao i proces sprovođenja izbora nadgledaće nezavisna komisija koja će se sastojati od šest članova - po dva iz Srbije, Turske i BiH. U komisiji, kako se navodi, ne mogu biti predstavnici ni jedne od strana koje su na bilo koji način "involvirane u ovaj sukob".

Zukorlićev zet ulazi u politiku

Predsednik Medžlisa Islamske zajednice u Novom Pazaru Sead Šaćirović, jedan od najbližih saradnika muftije Muamera Zukorlića, podneo je danas ostavku na to mesto i najavio ulazak u politiku.

Šaćirović je u pisanoj izjavi naveo da je odluku doneo nakon dubokog promišljanja i konsultacija, a imajući u vidu "obespravljenost" bošnjačkog naroda u Srbiji.

"Ovu odluku sam doneo imajući u vidu stanje obespravljenosti bošnjačkog naroda, osećajući obavezu davanja doprinosa rešavanju statusa Bošnjaka i Sandžaka, a poštujući princip nespojivosti verskih i političkih funkcija", naveo je on.

Šaćirović je dodao da će političke aktivnosti obavljati u okviru Bošnjačke demokratske zajednice, na čijem čelu je Emir Elfić.

Elfić je zet muftije Muamera Zukorlića.

Šaćirović je naveo da će i dalje obavljati funkciju predsednika Izvršnog veća Sandžaka.

"Ovaj čin doživljavam kao moralnu i ljudsku obavezu prema svome narodu i ovom prilikom pozivam građane, a posebno mlade ljude, da se politički angažuju i masovno učlane u BDZ", dodao je Šaćirović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: