Neplaćeni računi milione vode u sud

Javna preduzeća zatrpala sudove. Samo ”Infostan” pokrenuo oko 1,2 miliona procesa, pišu Novosti.

Izvor: B92

Subota, 22.10.2011.

21:52

Default images

Praksa prema kojoj bi građani za svaku sitnicu išli na sud odavno je zaboravljena u izvršnim odeljenima osnovnih sudova. Običan čovek danas presavije tek svaki deveti ili deseti tabak, dok su inat da se sude preuzela javna preduzeća.

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu, koji je najveći u zemlji, sudije trenutno sude u preko 1.800.000 procesa. Čak 81,3 odsto pokrenula su javna preduzeća protiv građana koji ne plaćaju redovno račune. Tako je ”Infostan” poverilac u čak 1.248.266 predmeta, ”Parking servisu” 401.108 protiv građana koji, na primer, nisu platili doplatne karte, dok je ”Telekom” presavio tabak u 134.042 predmeta protiv onih koji nisu izmirili račun u roku.

"Na sreću, ovi predmeti se rešavaju vrlo brzo za dva ili tri ročišta", otkriva sudija Gordana Vuković, portparol ovog suda. " Često i građani napišu u prigovoru na rešenje o izvršenju da su platili zaostali račun. Dostave nam dokaz i mi zaključimo raspravu. Naravno, ima i slučajeva i da građani dostave dokaz da je račun već plaćen i mi tada odbijemo tužbeni zahtev."

Među preko milion i po predmeta koja su pokrenula javna preduzeća nije zanemarljiv broj onih u kojima je dug nekoliko puta manji od troškova celog postupka, ma koliko se on brzo završio. Događa se, recimo, da dug iznosi 5.000 dinara i da preduzeće zbog toga presavije tabak.

S druge strane, samo za pisanje tužbe protiv građana koji nije platio taj račun ta ista firma mora da odvoji isto toliko novca. Zatim, da plati advokatu zastupanje od 6.250 dinara po ročištu, plus taksu za tužbu i odluku, pri čemu najniže takse koštaju po 1.900 dinara. Kada se sve sabere, da bi preduzeće naplatilo 5.000 dinara duga od građana mora državi da plati tridesetak hiljada dinara

"Neka od ovih preduzeća, kao recimo ”Telenor”, hoće i da naprave sporazum sa građanima. Ponude im i da plate dug na više rata samo da bi imali neku naplatu", kaže sudija Vuković.

Koliko su sudije u izvršnim odeljenjima zatrpane predmetima, pokazuje i statistika. U nekim sudovima, ovih predmeta ima čak i po petnaest puta više od, recimo, istražnih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: