"Uskoro kraj protesta studenata"

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović očekuje da će se nastava na Filološkom i Filozofskom fakultetu u Beogradu normalizovati sredinom naredne sedmice.

Izvor: B92

Subota, 22.10.2011.

19:46

Default images

On je, gostujući na TV B92, izjavio da će izveštaj prosvetne inspekcije, koja je posetila te fakultete, biti gotov u ponedeljak.

Obradović je rekao da se zahtevi Plenuma studenta dostavljeni Ministarstvu razlikuju od povoda za blokadu nastave. Prema njegovim rečima, zahtev kojim se traži da 48 bodova bude uslov za upis godine je "dugoročno" pitanje, koje iziskuje razgovore i koje se ne može rešiti za nekoliko dana. Kada je reč o visini školarine, ministar je kazao da je to pitanje koje fakulteti treba samostalno da reše.

Obradović je podsetio da su studenti Filološkog fakulteta svojoj upravi postavili 15-ak zahteva i da su svi problemi rešeni na sastanku, te da se sada postavlja pitanje razloga okupljanja na fakultetu. Takođe, pitanje je, prema njegovim rečima, sa kojih su sve fakultata studenti koji blokiraju nastavu.

Ministar prosvete se takođe osvrnuo na navode da proteste studenata organizuju levičarske organizacije i da se ne radi o socijalnom već o političkom protestu i zapitao koliko je studenata Filološkog i Filozofskog fakulteta među onima koji protestuju.
Obradović je podsetio da je uprava Filološkog fakulteta ispunila većinu zahteva studenata i zapitao ko su ljudi koji i dalje blokiraju
nastavu. Na pitanje da ima li istine u tom da iza studenta koji blokiraju nastavu stoji organizacija "Marksisti 21", Obradović je odgovorio da je ta organizacija "javno ozvaničila svoje prisustvo na fakultetu".

On je podsetio da je Ministatvo sinoć sa SKONUS-om postiglo sporazum, što, kako je ocenio, pokazuje da postoji saglasnost oko načina rešavanja problema.
"Predstavnici SKONUS-a su tražili još nedelju dana da bi svoje studentske parlamente upoznali sa onim što smo mi dogovorili i da bi doneli konačnu odluku. Mislim da smo na dobrom putu da to pitanje rešimo", dodao je Obradović.

Predstavnici pregovaračkih timova studenta odlučili su sinoć da prekinu protest budući da su se sa Obradovićem dogovorili oko većine zahteva i najavili da će studentskim parlamentima uputiti dopis da se protest obustavi.
Zahtev da se svi studenti koji su osvarili 48 ESPB poena i više, a nisu se rangirali u okviru predviđene budžetske kvote budu oslobođeni plaćanja školarine, ipak nije u potpunosti dogovoren.

Tom sastanku, međutim, nisu prisustvovali predstavnici Plenuma koji čini grupa studenata Filološkog i Filozofskog fakulteta, a koji su najavili su da će i dalje nastaviti sa sprečavanjem održavanja nastave, sve dok se ne ispune njihovi zahtevi.

Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević pozvao je juče državu da "prekine cirkus" na Filološkom fakultetu, a studente da se vrate na nastavu.
"Ovo je državna institucija, a osnivač je odgovoran za ono što se dešava, pa bi država trebalo da se umeša i prekine ovaj cirkus", rekao je Kovačević Tanjugu.

Studenti Filološkog i Filozofskog fakulteta su, sa druge strane, najavili da će blokirati nastavu sve dok se zahtevi ne ispune.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: