Zaštitnik građana pocepao knjižicu

Zaštitnik građana Saša Janković pocepao je svoju zdravstvenu knjižicu jer u dežurnoj bolnici nije mogao da dobije adekvatnu lekarsku pomoć, piše "Politika".

Izvor: Blic, Politika

Subota, 22.10.2011.

17:42

Default images

On kaže da je doživeo neprijatnost koje građani doživljavaju svakog dana jer ne mogu da dobiju odgovarajuću medicinsku negu, iako plaćaju zdravstveno osiguranje.

"Plaćam skoro 200 evra mesečno za svoje zdravstveno osiguranje i moje je pravo da me leče kvalitetno, brzo i efikasno", kaže Janković.

"Pocepao sam svoju zdravstvenu knjižicu zato što nakon zadobijene povrede nisam dobio lekarsku pomoć. Pošto sam bio nezadovoljan, ja sam imao mogućnosti da potražim pomoć privatnika i platio sam to, ali ogroman broj građana to ne može da uradi. Politička elita i institucije ove države zato treba da rade svoj posao", rekao je Saša Janković.

Zaštitnik građana je za "Blic" rekao da je mogao u bolnici da izvadi službenu legimitaciju, ali da nije želeo i da je bolje što ga u bolnici nisu prepoznali.

"Iznervirala se i moja žena i prijatelj koji je bio sa nama", rekao je Janković dodajući da bi položaj pacijenata bio bolji kad ga ne bi otežavao lekarski lobi koji uzima ogromne pare iz budžeta kroz takozvani dopunski rad.

Dopunski rad lekara u Nišu

Foto: www.juznevesti.rs
Kako piše" Politika", Saša Janković je radeći na upravo pravu na zdravstvenu zaštitu ovih dana, još jednom bio revoltiran.

Iz pisma, koje je potpisalo 27 lekara sa Klinike za opštu hirurgiju u Nišu, kojim su najavili štrajk, ombudsman je saznao da se ne poštuju njegove preporuke o prestanku obavljanja dopunskog rada. Lekari su mu poslali spisak sa čak 61 imenom zaposlenih lekara i zdravstvenih radnika, koji su uz svoju osnovnu platu na ime dopunskog rada, odnosno usluga iz oblasti interventne radiologije zaradili dosta novca. Prvi na spisku je, samo u avgustu, plati pridodao još 332.000 dinara, drugi 210.000, treći 140.000 dinara.

Ombudsman je još krajem maja naložio da se u Kliničkom centru u Nišu prestane sa obavljanjem dopunskog rada. Dostavljanjem pomenutih podataka očigledno je da se „dopunski” radilo i tokom avgusta.

"Upravni odbor me je, 26. juna, obavestio da je Klinički centar u Nišu prestao sa obavljanjem dopunskog rada, a nakon toga mi se obraća kolegijum sa Opšte hirurgije, lekari koji najavljuju štrajk. Tvrde da se, dok oni nemaju osnovna sredstva za rad, za njihove kolege sa drugih klinika mesečno izdvaja i po 300.000 dinara, zarađenih u dopunskom radu", navodi Janković.

Istovremeno, nedostaje novac za poboljšanje položaja pacijenata. Lekari su Jankoviću poslali fotografije na kojima se vidi da u sobama predviđenim za osam pacijenata leži njih jedanaest.

"Meni je neverovatno da neko u dopunskom radu za mesec dana može da zaradi više nego što može da zaradi predsednik Ustavnog suda ili predsednik države u redovnom radu i još da ima vremena da predaje na Medicinskom fakultetu. Zato se obraćam javnosti i tražim podršku za konačno uređenje dopunskog rada. Mnoge nepravilnosti su konstatovane u dopunskom radu, a ništa se ne dešava. Očigledno postoji određeni lekarski lobi, koji ovo podržava. Deo lekara iskorišćava državna sredstva. Ostvaruju zarade, koje se graniče sa zaradama u zapadnim zemljama i to u privatnim, a ne u javnim klinikama", ističe Saša Janković.

Ombudsman je odlučio da još jednom u Niš pošalje svoje saradnike, koji će proveriti da li su istinite pritužbe. Sa tužiocem će razgovarati da li ima osnova za krivično gonjenje onih koji su omogućili odliv novca iz budžeta sumnjivim organizovanjem dopunskog rada.

Dr Miodrag Lazić, pomoćnik direktora Klinike za opštu hirurgiju u Nišu, potvrdio je za „Politiku” da se u niškom Kliničkom centru i pored preporuke ombudsmana, donete 23. juna, radila vanstandardna metoda vaskularnog širenja vena kod pacijenata sa multiplom sklerozom.

"To je jedna vrsta dopunskog rada plaćena enormnim sumama, a rađena je u toku radnog vremena. Tražimo da se obustave te enormne isplate dok se jasno ne kaže da li je to potrebna i redovna procedura lečenja. Prikazali smo zarade za avgust, koje su pojedine kolege dobili uz platu", objašnjava dr Lazić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: