Procesuirati odgovorne za Sjeverin

Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije da procesuira sve odgovorne za otmice i ubistva 16 stanovnika Sjeverina.

Izvor: B92

Subota, 22.10.2011.

16:00

Default images

Oni su pozvali Tužilaštvo i da nastavi istragu protiv Milana Lukića, koji je u Tribunalu u Hagu osuđen na doživotni zatvor.

Pripadnici paravojne jedinice "Osvetnici", predvođeni Lukićem, su na današnji dan pre 19 godina, u mestu Mioče u Bosni i Hercegovini oteli stanovnike sandžačkog sela Sjeverin, koji su krenuli jutarnjim autobusom na posao u Priboj.

Autobus su zaustavili Lukić i pripadnici njegove formacije i naredili muslimanima da izađu, odveli ih u motel "Vilina vlas" u blizini Višegrada, gde su ih svirepo pretukli, a potom ubili.

Za taj zločin pred Okružnim sudom u Beogradu 2003. godine osuđena su četvorica pripadnika jedinice "Osvetnici".

Haška optužnica protiv Milana Lukića nije obuhvatila zločine u Sandžaku.

Inicijativa mladih navodi da su drugi počinioci i dalje na slobodi, a da odgovornost vojnog i političkog vrha Srbije i tadašnje SRJ nije nikad ispitana.

Posmrtni ostaci ubijenih nisu nađeni. Spomen-ploča sa imenima otetih i ubijenih još nije postavljena, jer se tome protive lokalne vlasti u Priboju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: