Protest do ispunjenja zahteva

Predstavnici Plenuma koji čini grupa studenata Filološkog i Filozofskog fakulteta rekli su da će nastaviti sa sprečavanjem održavanja nastave na tim fakultetima

Izvor: B92

Subota, 22.10.2011.

13:50

Default images

Oni navode da će to činiti sve dok se, kako kažu, ne ispune njihovi zahtevi.

Plenum studenata Filološkog fakulteta je demantovao navode rektora Kovačevića da su studentske blokade vođene od pojedinih političkih organizacija.

Studenti su demantovali i da su na neprimeren način ometali i prekidali nastavu na fakultetu, kao i izjavu da je Uprava Filološkog fakulteta ispunila zahteve studenata.

Član Plenuma Flozofskog fakulteta, koji nije želeo da se predstavi, rekao je Tanjugu da nisu zadovoljni jučerašnjim pregovorima u Ministarstvu prosvete kojima su prisustvovali predstavnici Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS), studentskih parlamenata univerziteta u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, kao i predstavnici pojedinih fakulteta i viših škola u Beogradu.

Predstavnici Plenuma oba fakulteta nisu prisustvovali jučerašnjim pregovorima u Ministarstvu prosvete, gde je postignuta saglasnost o većini zahteva, a predstavnici pregovaračkih timova studenata, posle sastanka, najavili su da će prekinuti protest.

Član plenuma sa Filozofskog fakulteta tvrdi, međutim, da se u sporazumu koji je potpisan daju samo preporuke i da fakulteti nisu u obavezi to da ispune.

Studenti traže odobravanje apsolventskih rokova, oslobađanje plaćanja školarine za studente koji su sakupili najmanje 48 bodova a nisu na budžetu, kao i izradu strategije za promenu načina finansiranja visokog obrazovanja.

I grupa studenata koja blokira rad Filološkog fakulteta tvrdi da nije zadovoljna onim što je juče dogovoreno te da će nastaviti da sprečavaju održavanje nastave i tokom sledeće nedelje.

Kako navode članovi plenuma tog fakulteta, postoji mogućnost da im se u tome pridruže i predstavnici studentata Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju.

Na kraju jučerašnjeg sastanka u ministarstvu potpisan je sporazum, na koji su potpis stavili svi prisutni predstavnici studentskih tela, Univerziteta, fakulteta i visokih škola i predstavnici Ministarstva prosvete.

Zahtev da svi studenti koji su ostvarili 48 ESPB poena i više, a nisu se rangirali u okviru predviđene budžetske kvote, budu oslobođeni plaćanja školarine, ipak nije u potpunosti dogovoren.

Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević pozvao je juče državu da "prekine cirkus" na Filološkom fakultetu, a studente da se vrate na nastavu.

"Ovo je državna institucija, a osnivač je odgovoran za ono što se dešava, pa bi država trebalo da se umeša i prekine ovaj cirkus", rekao je Kovačević Tanjugu.

Grupa studenata već šesti dan blokira Filološki fakultet i onemogućava izvođenje nastave, a od pre dva dana u blokadi je i Filozofski fakultet.

Kovačević je rekao da, po zakonu, pravo na štrajk imaju samo zvanični predstavnici studenata i da se on mora najaviti prorektorima, dekanima i rektoru. "Sve ovo što se dešava je jedan cirkus koji služi za ličnu promociju određenih političkih partija, nevladinih organizacija, anarhista, a pojavljuju se i neki marksisti i to stvara haos", naglasio je Kovačević, dodajući da je sada posebno specifična situacija jer je ovo predizborna godina i mnogi u tome vide neki interes.

Kovačević je rekao da su od onih koji blokiraju nastavu samo 10 do 15 njih studenti Filološkog fakulteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: