Crna Gora i Srbija "vuku" Balkan

Potpredsednik Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama jugoistočne Evrope Jelko Kacin ocenio je da Crna Gora i donekle Srbija "vuku" Balkan ka EU

Izvor: B92

Četvrtak, 13.10.2011.

22:21

Default images

Kacin je za podgorički internet portal Analitika naveo da, s druge strane, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Albanija "tapkaju" u mestu.

Prema njegovim rečima, Crna Gora je dobar primer koji dokazuje da se ne mora dugo čekati na datum za početak pristupnih pregovora, a tim primerom, kako je naveo, treba da ide i Srbija.

Kacin je, međutim, objasnio da Srbija morati "ne samo da nešto uradi na dijalogu s Prištinom već i sa članicom EU Mađarskom, koja nije zadovoljna zakonima koji se tiču pitanja restitucije i kolektivnog isključivanja Mađara iz tog pitanja".

"Kada govorimo o Kosovu, Srbija u ovom trenutku ima poteškoće sa dva granična prelaza na severu Kosova koja se zloupotrebljavaju i koriste za stvaranje iluzije da se tamo ratuje, što nikako nije istina", rekao je Kacin.

On je istakao da je "dijalog jedina poluga koja može da omogući Srbiji da ubedi bilo koga u EU da stvarno napreduje, a to istovremeno znači i implementaciju dogovorenog".

"S druge strane, treba reći i istinu narodu i javnosti o incidentu koji se desio na (administrativnom prelazu) Jarinje" i šta se tamo stavno desilo, odnosno koje isprovocirao događaj, rekao je Kacin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: