Brejvik: Ima još sličnih meni

Norvežanin Anders Bering Brejvik izjavio je da u Evropi postoji gotovo 80 ekstremističkih ćelija sa antiislamskim stavovima, poput njegove.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.10.2011.

20:34

Default images

On je priznao da je u dva napada u julu ubio 77 ljudi, u Oslu i na obližnjem ostrvu Utoja.

"Tokom ispitivanja, Brejvik je tvrdio da postoje još dve druge ćelije u Norveškoj i verovatno do 80 ljudi, 80 ćelija u Evropi. Ali mi ne verujemo", rekao je policijski tužilac Kristijan Halo agenciji AFP.

Hatlo je dodao da je Brejvik (32) izneo tu tvrdnju ubrzo posle hapšenja 22. jula.

Prema njegovim rečima, norveška policija nije otkrila nijednu od tih ćelija i "namerno su ignorisali Brejvikove navode o 80 ekstremističkih ćelija njegovih istomišljenika u Evropi kako bi izbegli izazivanje panike širom kontinenta u to vreme".

Norveška policija ranije je saopštila da je Brejvik tokom saslušanja naveo da postoje dve tri ekstremističke ćelije poput njegove u Norveškoj i "nekoliko" u Evropi koje dele njegov plan o zaustavljanju "islamističke invazije Evrope".

Policija je saopštila da je "prilično sigurna" da je Brejvik delovao sam u napadima 22. jula i da nije imao saučesnika.

Hatlo je rekao da policija nije pronašla "ništa što bi ukazivalo da je imao saučesnika", ali da još ne želi da definitivno isključi tu mogućnost.
Norveška policija zatražila je od 20 evropskih država da obave informativne razgovore sa 35 ljudi koji nisu Norvežani, a koji se povezuju sa masakrom 22. jula u Norveškoj.

Od 35 osoba, još 15 tek treba da budu intervjuisani, mada se niko od njih ne smatra za potencijalnog saučesnika masakra.

Cilj te međunarodne policijske istrage jeste da se utvrdi trasa Brejvikovih putovanja, kupovina i lokacija ideoloških istomišljenika.

Policija je danas donela odluku da Brejvik 17. oktobra napusti samicu u zatvoru Ila, u kojoj se nalazi od hapšenja.

Njemu će, međutim, iz bezbednosnih razloga, i dalje biti zabranjeno da stupa u kontakt sa drugim zatvorenicima, neće mu biti dozvoljene posete, niti će moći da ima pristup medijima, kazao je Hatlo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: