Crna Gora mora još mnogo da radi

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocenio je da Crnoj Gori tek predstoji naporan rad, iako je jako mnogo uradila proteklih 5 godina u pristupanju EU:

Izvor: B92

Četvrtak, 13.10.2011.

19:27

Default images

File je u Podgorici crnogorskom premijeru Igoru Lukšiću uručio Godišnji izveštaj o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za pristupanje EU, u kome je Evropska komisija preporučila otvaranje pristupnih pregovora sa Crnom Gorom.

Komesar za proširenje je istakao da se u slučaju Crne Gore prvi put u politici proširenja EU primenjuje novi pristup koji podrazumeva otvaranje pregovora poglavljima koja se odnose na pravosuđe i temeljna ljudska prava i vladavinu prava i bezbednost.

On je objasnio da takav pristup Brisela nema za cilj da se pred bilo kojom zemljom kandidatom postavljaju dodatne teškoće, ali i ukazao da su to dva jedina poglavlja gde komisiju zanimaju konkretni rezultati.

File je ponovio da je Crna Gora u poslednjih 10 meseci sprovela značajne reforme, što je dovelo do preporuke za otvaranje pregovora i pohvalio crnogorski pristup procesu pridruživanja tokom protekle godine, ocenjujući da iz primera Crne Gore "mogu da nauče ostale zemlje zapadnog Balkana".

"Nema tajni u ovom procesu. Crna Gora je jasno utvrdila prioritete i nigde nije bilo onoga 'ali'. Stvorila je do sada neviđeni inkluzivni okvir u ispunjavanju zahteva i bili ste izuzetno otvoren i pouzdan partner", rekao je File.

On je naglasio da je važno početi sa primenom usvojenih zakona i pokazati konkretne rezultate u tom smislu.

Crnogorski premijer Igor Lukšić izrazio je nadu da će Evropski savet u decembru potvrditi preporuku Evropske komisije, "jer veruje da je nastavak politike proširenja potreban Crnoj Gori, regionu i EU".

Lukšić je ocenio da za Crnu Goru sledi zahtevna faza evropskih integracije i saopštio da ona ima institucije koje se mogu suočiti sa poglavljima kojima će početi pregovori.

"Bićemo spremni da kredibilno odgovorimo na zahteve da počnemo sa poglavljima o pravosuđu, ljudskim pravima i vladavini prava", poručio je Lukšić.

On je kazao da je otvaranje pregovora sa pitanjima vladavine prava, pravosuđa i ljudskih prava u interesu Crne Gore i regiona.

Crnogorski premijer je ocenio da u Crnoj Gori postoji kritična masa građana zainteresovanih za fer sudske procese i kvalitetnu javnu upravu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: