Asanž protiv rata u Avganistanu

Osnivač sajta "Vikiliks" i milionerka Džemima Kan, predvodili su u Londonu demonstracije protiv rata u Avganistanu.

Izvor: Tanjug

Subota, 08.10.2011.

22:52

Default images

Organizatori iz koalicije "Stop ratu" tvrde da je oko 5.000 ljudi učestvovalo na skupu na centralnom londonskom Trafalgal skveru, dok policija nije objavila procenu broja okupljenih.

"Došao je trenutak da se zapitamo šta je opasnije - terorizam ili antiterorizam. Avganistan je još uvek najgore mesto za život žena... Prema svim kriterijumima, naša misija u Avganistanu je propala", rekla je okupljenima Džemima Kan, nekadašnja supruga poznatog pakistanskog igrača kriketa Imrana Kana i bivša devojka poznatog britanskog glumca Hjua Granta.

Asanž, koji se nalazi na uslovnoj slobodi pokušavajući da izbegne izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje, uporedio je novinare i vojnike sa ratnim zločincima, preneo je AFP.

"Kada shvatimo da ratovi nastaju kao rezultat laži, serviranih britanskoj i američkoj publici, kao i javnosti širom Evrope i drugih zemalja, ko su onda ratni zločinci? NIsu to samo lideri niti samo vojnici, to su i novinari, novinari su ratni zločinci", rekao je Asanž.

Velika Britanija je sa 9.500 vojnika, posle SAD, druga zemlja po broju vojnika u misiji u Avganistanu.

Najmanje 382 britanska vojnika poginula su u toj zemlji od početka vojnih operacija u oktobru 2001. godine, koje su usledile posle napada na Njujork i Vašington 11. septembra.

Zapadne trupe trebalo bi da se povuku iz Avganistana do kraja 2014. godine, ali istraživanje objavljeno danas pokazalo je da čak 57 odsto Britanaca želi povlačenje vojnika odmah.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: