Malinari danas sa Dačićem

Predstavnici Unije malinara, koji su juče protestovali pred zgradom Vlade Srbije za danas su dogovorili sastanak s Ivicom Dačićem.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 08.10.2011.

11:05

Default images

Predstavnici Unije malinara prihvatili su sastanak sa Dačićem, koji je najavljen za 13 sati u zgradi Vlade Srbije.

Generalni sekretar Unije malinara Aleksandar Mitrović najavio je da će malinari, ako ih niko od nadležnih u Vladi Srbije danas ne bude primio, ostaviti svoje zahteve "kao poštar kada nikog ne zatekne kod kuće" i zatim se razići.

"Idemo kućama, ne želimo da zaustavljamo saobraćaj i maltretiramo narod po ovoj kiši", kazao je Mitrović.

Malinari zahtevaju da sadašnja otkupna cena od 85 do 95 dinara po kilogramu bude povećana na sto dinara i da subvencije za izvoz budu 26 dinara.

Ministarstvo poljoprivrede je odbacilo zahtev malinara za subvencije navodeći da je on nerealan i da za njega nema novca.

"Čekali smo, nisu došli"

(Beta)
Državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede Miloš Milovanović rekao je da su predstavnici ministarstva bili spremni da prime malinare koji su danas protestovali u Beogradu, ali da se oni nisu odazvali pozivu.

Milovanović je istakao da su predstavnici ministarstva, iako nije bilo zvaničnog zahteva malinara za prijem, čekali predstavnike proizvođača u zgradi Ministarstva poljoprivrede u Nemanjinoj.

"Niko od proizvođača malina nije došao, iako su bili pozvani da se sretnu sa nama, niti nam je dostavio ikakav zahtev", istakao je Milovanović.

On je rekao da im je služba obezbeđenja zgrade vlade, ispred koje su se malinari okupili, stavila do znanja da su pozvani da dođu u Ministarstvo poljoprivrede.

Kada je reč o zahtevima malinara da jedinstvena otkupna cena za malinu roda 2011. bude 100 dinara po kilogramu, Milovanović je ponovio da je već primenjen model povećanja otkupne cene maline u Ariljskom kraju putem uzimanja subvencionisanih kredita preko Fonda za razvoj, apsolutno primenjiv na celu teritoriju Srbije.

Milovanović je ukazao da je do sada iz Fonda za razvoj povučeno ukupno 480 miliona dinara, kao i da su "Frukom" i Zadruga Arilje, kao i još tri kompanije, već dobili novac i počeli isplatu dodatnih 10 dinara po kilogramu predate maline.

Ministarstvo je ove godine u sistem javnih skladišta uvelo i hladnjače, pa su proizvođači uz pokrivanje dela troškova od strane države, mogli da svoju robu skladište do trenutka kada smatraju da je cena odgovarajuća, objasnio je Milovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: