Marković: Čemu bojkot popisa?

Ministar za ljudska prava Milan Marković kaže da ne postoji nijedan opravdan razlog da Albanci i Bošnjaci u Sandžaku, Preševu i Bujanovcu bojkotuju popis.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.10.2011.

22:09

Default images

"Tako dramatičan potez se povlači samo u situaciji kada su ugrožena ljudska prava nekoj zajednici, grupi ljudi, a teško je reći da je bošnjačka manjina ugoržena u Srbiji, u situaciji kada ima predstavnike ne samo u parlamentu nego i u vladi", rekao je ministar Marković.

Marković kaže da je bojkot u Sandžaku politička tema, navodeći da su za to "više pozvani ministri iz Sandžaka, Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin".

Činjenica je da je u Sandžaku teška situacija, rekao je Marković i naveo da je teško da veći pozanvalac Sandžaka ovde u Beogradu bude bilo ko od samih ministara iz Sandžaka i koje su sami ljudi odatle poslali da participarju u vlasti u Beogradu.

Marković je kazao da je odluka Albanaca u Preševu i Bujanovcu da bojkotuju popis doneta na relaciji Preševo - Bujanovac - Priština i ocenio da je za poslednje tri godine urađeno više nego u poslednjih 10, 20 godina, po pitanju ostvarivanja ljudskih prava i ostvarivanja interesa albanske nacionalne manjine.

"Potpuno je bilo neopravdano u ovom momentu povući ovako radikalana potez i to je njima jasno saopšteno iz delegacije Evrposke komisije u Srbijii OEBS-a", rekao je ministar Marković.

On je istakao da država neće odustati od primene standarda garantovanih nacionalnim manjinama, pre svega u oblasti obrazovanja i integracija u republičke institucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: