Sara Pejlin van predsedničke trke

Nekadašnja guvernerka Aljaske odustala od trke za Belu kuću. Sara Pejlin slabo rangirana u partiji. U trci 8 kandidata, posle odustajanja Krisa Kristija.

Izvor: B92, AP

Četvrtak, 06.10.2011.

18:43

Default images

Sara Pejlin, nekadašnja guvernerka države Aljaske, zvanično je objavila da neće tražiti nominaciju od Republikanske partije za predsedničke izbore novembra 2012. godine. Tako je okončala višemesečne spekulacije o kandidaturi i sada je mogućnost izbora republikanaca svedena na 8 najizglednijih članova Velike stare partije (Grand Old Party - GOP).

Posmatrači podsećaju da je Sara Pejlin (Sarah Palin - 48) pokazala malo interesovanja za nadmetanje sa trenutnim predsednikom SAD Barakom Obamom. Svoje mišljenje je objavila u pismu svojim pristalicama i u intervjuu za jednu konzervativnu radio-mrežu.

„Ovo je sam pažljivo i uz moltvu razmatrano - odlučila sam da ne tražim nominaciju GOP-a za predsednika Sjedinjenih Država 2012. godine”, objašnjava u pismu pristalicama. „Mogu da budem na ispravnom putu i bez toga da budem kandidat”, navodi se u pismu.

„Kao i uvek, moja porodica je najvažnija, i [suprug] Tod i ja smo dosta razmatrali porodična pitanja pre donošenja ove odluke. Dok služimo, posvećujemo se Bogu, porodici i zemlji. Moja odluka održava taj poredak.”

Uz izražavanje zahvalnosti svojim pristalicama, Sara Pejlin je obećala svoju podršku i pomoć drugim vođama i kandidatima, s namerom da se ispuni deo njenih očekivanja i planova:

„Moramo da nastavimo da aktivno i agresivno pomažemo onima koji žele da zaustave 'temeljnu transformaciju' naše nacije i da umesto toga tražimo povratak naše veličine, naše dobrote i naše ustavne republike zasnovane na vladavini prava”, zaključuje Sara Pejlin svoje saopštenje.

„Nepobeđena” Sara Pejlin

Sara Pejlin s porodicom na proleæe 2011. godine (Foto: Beta)
Sara Pejlin je u centar pažnje javnosti došla još pre kandidature za mesto potpredsednice SAD na izborima 2008. godine. Tada je bila na zajedničkoj listi s kandidatom GOP-a senatorom Džonom Mekejnom (Joh McCain - 76).

Tada je za kratko vreme postala zvezda republikanske partije i uzor najkonzervativnijim slojevima američkog društva. Samoproklamovana vođa pokreta „hokejaških mama” se, iz relativne anonimnosti, meteorski uspela na vrh GOP-a, gotovo obezbedivši široku podršku u biračkom telu.

Koristila je tvrde stavove i slobodniji rečnik u govorima, dok je kao porodična i religiozna osoba i na tom frontu propagirala svoje ideje. Za to vreme, umereniji Džon Mekejn je pokušavao da pridobije neodlučne birače, koji su se na kraju većinom opredelili za demokratu Baraka Obamu.

Ipak, zvezda Sare Pejlin počela je da bledi još tokom kampanje, da bi se zbog nekoliko spornih nastupa u javnosti, trka završila na strani konkurencije. U to vreme, mnogi su je videli kao novog političkog, ako ne i formalnog, vođu Velike stare partije (GOP).

Ove 2010. godine, nekadašnja guvernerka Aljaske i gradonačelnica rodnog grada Vasile na Aljasci, nije uspela da uđe u red 10 najpopularnijih republikanaca. U anketama je uporno zaostajala za Mitom Romnijem i Hermanom Kejnom, dok su analitičari iz njenih neodređenih izjava već odavno prosudili da se neće kandidovati.

Takođe, istraživanje u organizaciji CNN/ORC je pokazalo da bi ona bila nepouzdan takmac predsedniku Baraku Obami: na hipotetičkim izborima 2012. godine, Obama bi imao 58%, a Pejlin - 37% (greška ±3%).

Njena objava usledila je samo dan posle odustajanja iz trke guvernera Nju Džerzija Krisa Kristija (detaljnije o tome u tekstu Kris Kristi: Sada nije moje vreme).

Jedina žena preostala u „čoporu GOP” je članica Kongresa iz Minesote Mišel Bačman, koja je već privukla pažnju istih onih birača koji su 4 godine ranije vatreno podržavali Saru Pejlin.

Njena briga o najmlađem detetu s posebnim potrebama, koje odrasta uz brižnu porodičnu negu i podršku, već tada ju je održavala kao političku medijsku zvezdu.

Zbog atmosfere posle izbora 2008. godine, kao i otkrivanja takvih pojedinosti iz bogatog i pristojnog života porodice Pejlin, političarka je postala ugledna „konzervativna majka”.

„Istinski patriota”

Istinski patriota: Sara Pejlin s pristalicama u Ajovi (02.09.2011.)
Sve vreme je, kao gromobran, na sebe privlačila kritike iz mnogih krugova, dok su je drugi slavili kao „šampionku konzervativizma”. S druge strane, dobila je iskrene pohvale učesnika u izbornom procesu GOP-a.

Članica Kongresa Mišel Bačman je u saopštenju Saru Pejlin opisala kao „važan glas u konzervativnom pokretu”, koju „u životu čekaju mnoge mogućnosti”.

Guverner Teksasa Rik Peri (Rick Perry) je Pejlinovu nazvao „dobrom prijateljicom, velikom Amerikankom i istinskom patriotkinjom”.

„Poštujem njenu odluku i znam da će nastaviti da bude glasan zagovarač konzervativnih vrednosti i neophodne promene u Vašingtonu”, navodi Rik Peri.

Senator Džon Mekejn, čije se osoblje neprestano svađalo sa Sarom Pejlin, izrazio je uverenje da će „nastaviti da igra važnu ulogu u našoj partiji i za našu naciju”.

Te vrednosti se nalaze u pismu pristalicama, sa sve neporecivom izjavom da joj je „porodica na prvom mestu” i da je njena odluka zasnovana na postignuću - pomoći će da se na izborima 2010. godine u Kongresu nađe znatan broj kandidata iz najkonzervativnijeg krila GOP-a, poznatog kao „Čajanka” (Tea Party).

„Verujem da u ovom trenutku mogu da budem mnogo efikasnija u odlučujućoj ulozi, pomažući drugim javnim službenicima da budu izabrani - od državnih guvernera, preko mesta u Kongresu, do predsednika”, navodi Sara Pejlin.

Nije bilo ni mogućnosti da jedna od najpoznatijih stanovnica Aljaske uđe u trku na listi neke treće partije.

„Uverena sam da bi treća partija samo garantovala reizbor Baraka Obame, a to je poslednje što naša republika može sebi da priušti. Dakle, ne, nema razmatranja o trećoj partiji”, odlučno je Sara Pejlin izjavila u intervjuu konzervativnom radiju.

Autor biografskog filma „Nepobeđena”, koji predstavlja veliku pohvalu njenom životu, Stiven Benon (Stephen M. Bannon) kaže da će sada izborna trka biti „mnogo manje zanimljiva”, ali tvrdi i da je mogla da bude isto kao i potonji predsednik Ronald Regan. On je 1976. godine tražio nominaciju GOP-a, koja nije prihvaćena, ali partiji dao novi glas i stil. Sledeći put je na izborima 1980. godine postao predsednik SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: