Pometnja zbog Nobela i Ćosića

"Samoorganizovani web aktivisti" preuzeli odgovornost za lažnu vest o Dobrici Ćosiću kao dobitniku Nobelove nagrade, koja je izazvala pravu medijsku pometnju.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.10.2011.

13:25

Default images

Oni su na sajtu na kome su postavili vest da je Ćosić dobio Nobela, naveli da im je cilj bio da skrenu pažnju na opasan uticaj političara i pisca Dobrice Ćosića.

Hteli su da, kako saopštavaju, skrenu pažnju srpske javnosti na "strahovite posledice višedecenijskog političkog, literarnog i javnog delovanja Ćosića koje Srbija i čitav region osećaju snažno i danas".

Osim lažne vesti o Ćosiću kao dobitniku nagrade, pojavilo se i lažno saopštenje SANU u kome se navodi da je srpski književnik dobitnik nagrade kao i da će tim povodom biti tokom dana održana konferencija za novinare.

Prethodno su brojni svetski i domaći mediji naseli na vest objavljenu na sajtu identičnom sajtu Nobelovog komiteta, da je Dobrica Ćosić dobitnik nagrade za književnost.

Vest o tome objavili su "Gardijan", Vikipedija, sajt B92, RTS, koji je u svom krolu vrteo na televiziji obaveštenje da je Ćosić dobtinik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost.

Ta lažna vest pojavila se prvo na Tviteru sa linkom za sajt koji je potpuno isti kao sajt Nobelovog komiteta i to sat i po pre zvaničnog objavljivanja imena dobitnika.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost, kako je zvanično objavljeno u 13 časova, je švedski pesnik Tomas Transtromer.

U iščekivanju imena dobitnika nagrade, vest da je dobitnik Nobela za književnost navodno Dobrica Ćosić munjevito je prostrujala internetom i u domaćim medijima je izazvala pravu pometnju. Naš veb portal je ranije danas takođe preneo tu vest.

B92 se izvinjava svim posetiocima našeg sajta zbog objavljivanja ove vesti, koja je posle par minuta sklonjena.
Lažni i pravi dobitnik Nobela za književnost - Æosiæ i Transtremer
Lažno saopštenje SANU se pojavilo u trenutku kada je vladala prava medijska pometnja.

Lažno saopštenje poslato je imejlom sa adrese sanu.bg.ac.rs@gmail.com i u njemu je pisalo da je Srpska akademija nauka i umetnosti rano jutros od sekretara Švedske kraljevske akademije nauka dobila vest o tome da je Dobrica Ćosić dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2011. godinu kao i da će tokom dana tim povodom biti održana konferencija za novinare.

Zatim je Srpska akdemija nauka i umetnosti demantovala da je prosledila medijima saopštenje u kome je navedeno da je akademik Dobrica Ćosić dobio Nobelovu nagradu za književnost za 2011. godinu.

SANU navodi da je to još jedan u nizu napada na značajne institucije u Srbiji sa kako saopštava "namerom da se društvene vrednosti u našoj zemlji izvrgnu ruglu".

Saopštenje je potpisao generalni sekretar SANU akademik Dimitrije Stefanović.

SANU u zvaničnom saopštenju navodi da će ceo slučaj biti predat Ministarstvu unutrašnjih poslova i Javnom tužilaštvu, Specijalnom odeljenju za visoko-tehnološki kriminal.

Ko je objavio lažnu vest o Ćosiću

Na stranici na kojoj je objavljena lažna vest o tome da je Dobrica Ćosić dobio Nobelovu nagradu za književnost pojavilo saopštenje kako su naveli "samoorganizovanih web aktivista".

Oni su na tom mestu naveli da je cilj njihove akcije bio da skrenu pažnju srpske javnosti na opasan uticaj političara i pisca Dobrice Ćosića, koji je i ove godine, u domaćoj javnosti, pominjan kao ozbiljan kandidat za Nobelovu nagradu. U saopštenju navode da je Ćosić "autor, javna i politička ličnost, koja deluje decenijama, uvek pri samom vrhu vlasti i najbližim krugovima moći, od Komunističke Partije bivše SFR Jugoslavije, preko inspiratora manifesta srpskog nacionalizma – zloglasnog Memoranduma SANU, zatim na položaju Miloševićevog predsednika ratne SR Jugoslavije, do današnje bliskosti namračnijim i najopasnijim pseudodemokratskim krugovima u Srbiji novog veka".

Oni navode i da su domen lažnog sajta na kome su objavili pomenutu vest registrovali juče baš na 5. oktobar kao simbolično podsećanje na dan kada je Srbija propustila istorijsku priliku da stvori jedan drugačiji i bolji svet.

"Srbija se danas ponovo okreće ratu, strahu, smrtonosnom kiču devedesetih, nasilju prema različitostima, nacionalističkom konzervativizmu i neiskrenom pravoslavlju. Verujemo da su misli i političko delovanje Dobrice Ćosića duboko isprepletene sa tim opasnim sistemom vrednosti, koji ne prestaje da nam preti. Takođe verujemo da strahovite posledice višedecenijskog političkog, literarnog i javnog delovanja Dobrice Ćosića njegova zemlja i čitav region osećaju snažno i danas", naveli su ovi web aktivisti čija je vest unela pravu pometnju u srpskim medijima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

138 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: