DEL PONTE SA SIRAKOM O SARADNJI SA JUGOSLOVENSKIM ORGANIMA

Izvor: B92

Subota, 01.12.2001.

18:00

Default images
Predstavnici tuzilastva Haskog suda, na celu sa Karlom del Ponte, u petak uvece su u Parizu razgovarali sa francuskim predsednikom, Zakom Sirakom, pred njegovu posetu Beogradu. Portparol haskog tuzilastva, Florans Artman, izjavila je za TV B92 da su Siraku izneti problemi koje tuzilastvo haskog suda ima sa vlastima u Beogradu.

"Mi smo objasnjavali probleme koje imamo, sto se tice blokade saradnji od strane saveznih organa. Govorili smo da nemamo pristup arhivama ni ljudima iz Armije i Saveznih organa, kao i o zastiti generala Mladica od strane Vojske Jugoslavije u Beogradu", rekla je Artman.

Sto se tice istraga protiv generala Pavkovica i Lukica, Florans Artman kaze da oni nisu optuzeni, ali da ce tuzilastvo zatraziti od Vlade i nadleznih ministarstava da se omoguci razgovor sa njima.

"Sto se tice gospodina Pavkovica i gospodina Sretena Lukica oni su bili na visokim pozicijama u toku dogadjaja na Kosovu, odnosno, kada je pocinjeno dosta krsenja Medjunarodnog humanitarnog prava, zbog cega je, izmedju ostalog, gospodin Milosevic optuzen. Nasa je duznost da se raspitamo o ulozi svake osobe koja je imala komandno mesto. Moramo se o tome raspitati. To ne znaci da ce oni biti optuzeni, oni nisu optuzeni, mi ispitujemo njihovu ulogu i videcemo da li postoji bilo kakva krivicna odgovornost ili nikakva", rekla je Artman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: