STRUGAR MOZE DA SE BRANI SA SLOBODE

Izvor: B92

Subota, 01.12.2001.

18:00

Default images
General Pavle Strugar koji je optuzen za ratne zlocine na podrucju Dubrovnika pred tribunalom u Hagu u subotu je stigao iz Haga u Podgoricu posto je pretresno vece Haskog tribunala odlucilo da se general Srugar brani sa slobode, izjavio je njegov branilac advokat Goran Rodic. "Pretresno vece Medjunarodnog krivicnog suda za bivsu Jugoslaviju prihvatilo je sve argumente koje je odbrana generala Strugara iznela u svom zahtevu za privremeno pustanje na slobodu i donelo odluku kojom se generalu Strugaru omogucava dalja odbrana sa slobode", kaze Rodic. Odbrana je argumentaciju za privremeno pustanje Strugara na slobodu navela u 15 tacaka, a njegova dobrovoljna predaja i obecanje da ce postovati odluku Suda i garancije koje je dala Vlada Crne Gore i propratno pismo crnogorskog predsednika uticali su na takvu odluku pretresnog veca. Na pitanje kada bi trebalo da bude nastavljan proces, Rodic je rekao: "Ne verujem da ce pre 2003. uopste doci do sudjenja u ovom predmetu", rekao je Rodic. Do nastavka pretresa Strugar ce boraviti u Podgorici, javlja dopisnik Radija B92 Srdjan Jankovic.

Komentarisuci odluku Tribunala da se Strugar brani sa slobode, crnogorski ministar pravde Zeljko Sturanovic, izjavio je u subotu za BBC da je to bilo ocekivano. Sturanovic je podsetio da se Strugar dobrovoljno predao Tribunalu i da mu je zdravstveno stanje, kako je rekao "ozbiljno naruseno". Ministar pravde Crne Gore je ocenio da je Tribunal Strugarev primer hteo daistakne kao pozitivan, i kao sugestiju ostalim optuzenim za ratne zlocine u Jugoslaviji da se dobrovoljno predaju Tribunalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: