1. DECEMBAR, SVETSKI DAN BORBE PROTIV SIDE

Izvor: B92

Subota, 01.12.2001.

18:00

Default images
Prvi decembar u svetu se obelezava kao Dan borbe protiv SIDE.

Ekspertska grupa za zastitu od ove bolesti pri Saveznoj vladi saopstila je da se u subotu pocinje kampanja "Ja volim zivot, a ti?", koja ce biti fokusirana na ulogu muskarca u sirenju HIV-virusa. Takodje je receno da su u Jugoslaviji do juna ove godine registrovane 922 osobe obolele od SIDE, a od pocetka epidemije 1985. od te bolesti je umrlo 680 osoba.

Clan ekspertske grupe Aleksandar Dujic izjavio je da zbog kompleksnosti HIV-virusa u dogledno vreme nece biti otkrivena vakcina protiv SIDE. On je takodje naveo i da je dobro sto je ovaj virus izuzetno osetljiv. "On je unisten za 10 minuta na temperaturi od 60 stepeni, za jedan minut na 100 stepeni, a neosetljiv je na niske temperature, na jonizujuce zracenje i ultraviolentno zracenje. Sva oksidaciona sredstva ga trenutno unistavaju, a jedno od njih, koje i mi koristimo u laboratoriji, je i obicna varikina", kaze Dujic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: