Mančester: "Konzervativci napolje"

Oko 35.000 ljudi protestovalo je u Mančesteru zbog budžetskih restrikcija, prvog dana kongresa britanske vladajuće Konzervativne partije.

Izvor: B92

Nedelja, 02.10.2011.

20:04

Default images

"Truli konzervativci, napolje", uzvikivali su demonstranti prolazeći ispred centra u kojem je trajala nacionalna konferencija torijevaca.

Brojni funkcioneri, među kojima je bilo nastavnika i vatrogasaca kao i radnika privatnog sektora, odazvali su se pozivu konfederacije britanskih sindikata (TUC) koja je protest nazvala "Alternativa - zaposlenje, rast i pravda".

Na transparentima koje su nosili neki od okupljenih pisalo je "Rezovi nisu rešenje", "Mančester, grad ujedinjen protiv rezova" i "On mora da ode" - što je bila poruka upućena britanskom premijeru Dejvidu Kameronu.

Britanska vlada, koju čine konzervativci i Liberalnodemokratska partija, pokrenula je prošle godine drastične mere štednje, koje spadaju među najoštrije u velikim razvijenim zemljama. Cilj tih mera je smanjenje ogromnog deficita do 2015.

U poruci demonstrantima, ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg rekao je danas da "novac koji je obećala prethodna laburistička vlada nikad nije postojao". "Nama je ostavljen zadatak da vam kažemo istinu", dodao je on na kongresu koji traje do srede.

Sindikati su za 30. novembar najavili drugi masovni štrajk posle onoga u junu koji je bio najveći izraz nezadovoljstva od dolaska Kamerona na vlast, maja 2010.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: