Dejvisove reči:Ukinite smrtnu kaznu

Porodica, aktivisti i pristalice, koji su se godinama borili da uvere sudije da Troj Dejvis nije ubica američkog policajca oprostili su se od njega u Džonsvilu

Izvor: index.hr

Nedelja, 02.10.2011.

19:13

Default images

Inače, oni nisu mogli prisustvovati njegovom pogubljenju 21. septembra.

Bendžamin Tod, predsednik Nacionalne zadruge za prava tamnoputih ljudi, na pogrebu Troju Dejvisu doslovno je podigao okupljene na noge vičući: "Ja sam Troj Dejvis". Radi se o sloganu koji su koristili Dejvisove pristalice u vremenu pre njegovog pogubljenja..

Dejvis je, podsetimo, pogubljen nakon što je na temelju vrlo klimavih dokaza osuđen na smrt zbog ubistva belog policajca. Dokazi su pri kraju postupka počeli ukazivati upravo na to da je policajca likvidirala osoba koja je za to nedelo optužila crnca Troja Dejvisa.

Tod je podsetio i na to kako je i u trenutku pre samog pogubljenja Dejvis u svojim zadnjim rečima potvrdio kako nije ubio policajca.

"Zadnje što nam je Troj rekao bilo je da se borimo dok njegovo ime ne bude neokaljano u Džordžiji. Ali najvažnije, kazao nam je da se nastavimo boriti dok kazna smrću ne bude ukinuta i dok se onemogući da se ovo ikada više ponovi", kazao je Todd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: