Knin:Zabranjena komemoracija Srbima

Hrvatske vlasti zabranile su komemoraciju i otkrivanje spomenika srpskim žrtvama iz Golubića kod Knina poginulih u prvoj polovini 90-ih.

Izvor: B92

Nedelja, 02.10.2011.

18:38

Default images

Šibensko-kninska policijska uprava preduzela je sve mere da dan protekne mirno, a pored spomenika dežuraju policijski službenici.

Ministar policije Tomislav Karamarko saopštio je da je procenjeno da bi manifestacija dovela do uznemiravanja građana i remećenja reda i mira.

"Ministar je otkrivanje spomenika zabranio strahujući da bi takvo događanje verovatno dovelo do značajnog uznemiravanja građana i kršenja javnog reda i mira na širem kninskom području", izjavila je portparol šibensko-kninske policijske uprave Marica Kosor, ističući da je situacija u mestu bila mirna i da nije bilo okupljanja.

Za nadležne je sporan i spomenik postavljen u podnožju uzvišenja na kome se nalazi pravoslavna crkva Sv. Stefana, pa je naloženo da bude uklonjen. Svečanosti je trebalo da prisustvuju vicepremijer Slobodan Uzelac, lokalni zvaničnici i vladika dalmatinski Fotije.

"Ispoštovali smo njegovo rešenje i nismo obeležili ni liturgiju, ni otkrivanje spomenika, ni osveštenje spomenika i polaganje venaca. Pišemo pismo ministru, pišemo pismo predsedniku Republike Hrvatske, predsednici Vlade, potpredsedniku Vlade Slobodanu Uzelcu, predsedniku Srpskog nacionalnog veća gospodinu Milanu Pupovcu, županu Šibensko-kninske županije, dožupanu Šibensko kninske županije, gradonačelnici grada Knina i svima ostalima. Smatramo da pravo na sećanje na nevine žrtve i stradalnike rata ne može biti povod narušavanja međunacionalnih odnosa, već naprotiv da jedino međusobnim saosećanjem zbog svih nedužnih žrtava i stradalnika rata možemo graditi tolerantnu, multinacionalnu i demokratsku Republiku Hrvatsku", rekao je Velimir Bubonja, predsednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Kninu.

Predsednik koordinacije kninskih veteranskih udruženja Ante Anić Kremić izrazio je zadovoljstvo odlukom o zabrani, ističući da ni oni neće protestvovati.

Veteranima je zasmetalo što su među 34 imena Srba iz Golubića, od kojih je najviše onih poginulih i pobijenih u "Oluji", bilo i imena onih koji su se borili u krajinskoj vojsci.

Rekavši da koordinacija nije protiv prisećanja na poginule s pijetetom, Anić Kremić je dodao da Srbe niko nije dirao juče u Varivodama i Gošiću dok su se prisećali ubijenih civila, ali da "Varivode i Golubić nisu ista stvar", dodavši da je "taj spomenik stigao kao vetar s istoka kako bi u ovo predizborno vreme isprovocirao javnost".

Inspekcija Ministarstva zaštite okoline, prostornog uređenja i graditeljstva utvrdila da je spomenik u Gorlubiću izgrađen bez odgovarajućih dozvola i saglasnosti i većim delom na zemljištu koje je državno, a manjim u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve.

Predstavnici Srba uglavnom nisu reagovali na ministrovu odluku. Vicepremijer Slobodan Uzelac ranije je novinarima rekao da, iako nema uvid u sve detalje, smatra da je "reč o halabuci podignutoj od tobožnjih čuvara Hrvatske od silne opasnosti koja joj preti od tih starih srpskih povratnika".

"Ti povratnici privatno obeležavaju svoje žrtve na tom području, kako civilne, tako i stradale u ratu", rekao je on, ocenivši da se zbog različitog karaktera i poruka događaj u Golubiću ne može porediti s komemoracijama u Gošićima i Varivodama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: