Libija: Izgubljeno 10.000 raketa

Nepoznato je gde je u Libiji završilo najmanje 10.000 raketa, a NATO strahuje da bi "zagubljeno" oružje moglo da padne u ruke Al Kaide.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 02.10.2011.

12:31

Default images

Nedeljnik "Špigl" preneo je da je admiral Đampaolo di Paola, koji predsedava odborom vojnih komandanata NATO, izrazio na prošlonedeljnom sastanku s nemačkim poslanicima, održanim u tajnosti, zabrinutost zbog nestanka oružja u Libiji.

Oružje bi, kako je upozorio, moglo da završi u drugim zemljama, bilo gde od Kenije do Avganistana, ili u pogrešnim rukama, preneo je AFP.

Nestale rakete mogle bi da budu "ozbiljna pretnja civilnoj avijaciji", rekao je Paola.

Izveštaj nemačke štampe usledio je posle jučerašnje izjave generala snaga nove libijske prelazne vlade, Muhameda Adije, koji je kazao da je u toj zemlji nestalo oko 5.000 protivvazdušnih raketa SAM-7.

"Na žalost, neki od projektila možda su pali u pogrešne ruke... u inostranstvu", rekao je general novinarima ispred bivšeg skladišta oružja snaga svrgnutog lidera Moamera Gadafija u Bengaziju.

SAD su saopštile da tesno sarađuju s novim libijskim vlastima radi obezbeđenja skladišta oružja kako bi sprečile nezakonitu trgovinu naoružanjem.

Civili beže iz Sirta

Kolone civila beže danas iz Sirta, rodnog grada svgrnutog libijskog lidera Moamera Gadafija, koji se od polovine septembra nalazi pod opsadom boraca Nacionalnog prelaznog saveta.

Međunarodni Crveni krst upozorava na vanrednu situaciju i na hitnu potrebu za lekovima.

Više stotina stanovnika Sirta beži iz grada u automobilima i kombijima a mnogi sede na vrhu na brzinu zapakovanih stvari, javio je reporter AFP-a koji se nalazi na licu mesta.

"Ima toliko mnogo raketa. Juče je bilo puno napada. Naprosto nismo mogli ostati duže", kaže jedan od stanovnika Sirta.

Međunarodnom Crvenom krstu je rečeno da ljudi umiru u bolnici Ibn Sina zbog nedostatka kiseonika i goriva za generator a mnogi ranjeni ili bolesni ne mogu ni stići do bolnice zbog borbi boraca Nacionalnog prelaznog saveta i snaga lojalnih Gadafiju, kao i vazdušnih napada NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: