Betonirana barikada u Mitrovici

Noć na severu Kosova i Metohije protekla je mirno, obeležena je betoniranjem dodatno ojačane barikade visine 4 metra na mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: B92

Nedelja, 02.10.2011.

10:09

Default images

Građani su i proteklu noć dežurali na barikadama koje su postavljene ispred administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, kao i preprekama na magistralnim putevima unutar severnog dela Kosova.

Administrativni prelaz Jarinje Kfor i Euleks zatvorili su tokom noći, nakon što su Srbi podigli novu barikadu kojom se onemogućava saobraćaj u potpunosti, ovoga puta na prilazu iz centralne Srbije.

Po prvi put od izbijanja krize oko Jarinja, povodom dovođenja kosovskih carinika i policije, barikada je podignuta i izvan Kosova, na strani centralne Srbije.
Time je i prelaz Jarinje, kao i ranije Brnjak, u potpunosti opkoljen barikadama, sa oba prilaza.

Kfor i Euleks, koji su zatvorili prelaz tokom noći, jutros su ga ponovo otvorili za putnički saobraćaj, uklonivši bodljikavu žicu, kojom je tokom noći bio i na prilazima opkoljen prelaz.

Kako je Tanjugu rečeno iz Euleksa prelaz se zatvara u 19 časova i otvara u 7.00 časova.

Euleks carinici, koji svakodnevno, zajedno sa kolegama iz kosovske carine, bivaju helikopterima doveženi na prelaz, vrše dužnost na Jarinju.

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić je, povodom jučerašnjeg otvaranja prelaza Jarinje, ocenio da se radi o još jednom vidu pokušaja manipulacije i obmanjivanja javnosti od strane Kfora da bi "prikrili nasilje i pucanje iz vatrenog oružja na goloruki narod pre nekoliko dana".

"Barikade su i dalje na putu i građani su odlučni da se mirnim putem bore za nepostojanje carinika takozvane carine Kosova na Brnjaku i Jarinju", rekao je on.

U Kosovskoj Mitrovici građani su, po završetku polufinalne utakmice Evropskog prvenstva za odbojkašice između selekcija Srbije i Turske, izbetonirali barikadu na glavnom mostu preko Ibra, koji razdvaja severni od južnog dela grada.

Najpre su već postojeću barikadu, postavljenu sredinom septembra, dodatno ojačali, a potom na gomilu šljunka i zemlje, koja dostiže visinu od čak četiri metara, posuli beton.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović pozvao je komandanta Kfora Erharda Drevsa da razgovara sa predsednicima opština o rešenju krize na severu pokrajine, jer je trenutna "pat pozicija" neodrživa. Ivanović ju izjavi stranim novinarima, zatražio i odlazak kosovskih carinika sa prelaza Jarinje i Brnjak.

"Ovo je jasna poruka Srba da će ostati na severu i da neće pristati na odvajanje od Srbije. Neke namere juga plaše ovdašnje Srbe. Pozivam KFOR da odstupi od ranijih odluka i počne da pregovara sa predsednicima opština na severu Kosova, kako bi se našlo rešenje. Potrebne su nam čvrste garancije da ROSU ili bilo koje druge specijalne jedinice neće uznemiravati Srbe na severu.", kaže Oliver Ivanović.

A predstavnici lokalne vlasti severnog Kosova i načelnik kosovsko-mitrovičkog okruga zatražili su da se pod pokroviteljstvom UN sprovede nezavisna istraga događaja na administrativnom prelazu Jarinje 27. septembra, kada su na Srbe okupljene na barikadama pucali vojnici Kfora.

"Zahtevamo i tražimo da se formira jedna nezavisna komisija pod okriljem UN čiji eć zadatak biti da izvrši jednu sveobuhvatnu istragu šta se tog dana desilo na prelazu, pre svega - ko je izdao komandu da se upotrebi vatreno oružje, odnosno bojeva municija, ko je pucao na nedužan goloruki narod i treće - kakva je bila uloga i funkcija Euleksa u tom teenutku.“, rekao je Radenko Nedeljković, načelnik kosovsko-mitrovičkog okruga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: