Ko kontroliše organsku proizvodnju

Sertifikaciju u organskoj proizvodnji 2011. u Srbiji će obavljati osam ovlašćenih kontrolnih organizacija, šest iz Beograda i po jedna iz Novog Sada i Subotice.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.09.2011.

14:11

Default images

Spisak je objavljen u Službenom glasniku.

Na spisku koji je utvrdilo Ministarstvo poljoprivrede i trgovine Srbije, kontrolu i sertifikaciju u organskoj proizvodnji to su beogradska preduzeća "Bioagricert", "Ecocert Balkan", "Evrocert", "Jugoinspekt Beograd", "SGS- Beograd" i " Suolo e salute Balkan".

Ovlašćene kontrolne organizacije za ovu godinu su i "Pancert" iz Novog Sada i "Organic control system" iz Subotice.

Sekretar Udruženja Privredne komore Beograda Miodrag Veseli izjavio je ranije da je organska proizvodnja adut poljoprivrede Srbije u međunarodnoj razmeni i da je do 2014. godine akcionim planom predviđeno da se površine pod organskim usevima u Srbiji povećaju na 50.000 hektara.

Prema procenama, u Srbiji se pod organskom proizvodnjom nalazi 0,4 odsto ukupnih poljoprivrednih površina, sa nešto više od 80 sertifikovanih proizvođača i blizu 120 u procesu organske kontrole.

U međunarodnim razmerama, sa prodajom od 54,9 milijardi dolara u 2009. i stopom rasta od pet odsto godišnje, organska proizvodnja je jedan od najzdravijih sektora svetske ekonomije.

Danas je organska proizvodnja zastupljena u više od 160 zemalja sveta, a pod organskim kulturama nalazi se 37,2 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: