Jemen: Saleh spreman da preda vlast

Predsednik Jemena Ali Abdulah Saleh izjavio je u svom prvom obraćanju naciji posle povratka u zemlju, da je spreman za prenos vlasti, na izborima.

Izvor: B92

Nedelja, 25.09.2011.

21:17

Default images

"Vi koji trčite za vlašću, hajde da se zajedno uputimo ka biračkim mestima", rekao je Saleh u govoru koji je emitovan na državnoj televiziji povodom 49. godišnjice revolucije kada je Jemen proglašen za republiku. U televizijskom obraćanju, Saleh je pozvao na "opšte izbore - predsedničke, parlamentarne i lokalne - ukoliko se o njima postigne dogovor.

Saleh je, posle više meseci odbijanja, prihvatio plan prema kome bi trebalo da preda vlast potpredsedniku Abdrabuh Mansur Hadiju u zamenu za imunitet od krivičnog gonjenja.

Taj plan Saveta za zalivsku saradnju trebalo je da bude finalizovan do kraja prošle sedmice. Jemenski predsednik je, takođe, rekao da je "posvećen" primeni Zalivske incijative, koju je potpisao potpredsednik Hadi.

U Jemenu osam meseci traju protesti u kojima su učestvovale desetine hiljada ljudi koje zahtevaju ostavku predsednika Saleha koji je na vlasti 33 godine.
Saleh, koji je bio u bolnici u Saudijskoj Arabiji zbog rana zadobijenih u napadu na predsedničku palatu u Sani, vratio se u petak u domovinu obećavajući mir.

Sukobi su, međutim, nastavljeni, a na desetine ih je poginulo u Sani posle njegovog dolaska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: