Putin će Rusijom vladati do 2024.

Zapadni mediji odluke jučerašnjeg kongresa "Jedinstvene Rusije" komentarišu kao garanciju da će Vladimir Putin vladati još dva mandata, odnosno do 2024.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 25.09.2011.

17:22

Default images

Juče je odlučeno da ruski premijer Vladimir Putin bude kandidat partije "Jedinstvene Rusije" na predstojećim predsedničkim izborima, a predsednik Dmitrij Medvedev nosilac izborne liste za parlamentarne izbore.

Uporedo sa kritikama medija da je najavljena smena u Kremlju samo formalne prirode i da nije u duhu stvarne demokratije, naglašeno je da je Putin zaista ubedljivo najpopularniji političar u Rusiji, a da ga sledi Medvedev kojeg veoma malo pominju u današnjim izveštajima.

Baveći se prognozama o predstojećem vremenu koje će Putin kao verovatni pobednik izbora provesti na predsedničkoj funkciji, američki dnevnik "Njujork tajms" spekuliše da su pred njim još dva mandata, odnosno 12 godina (odlukom Dume iz 2008. godine mandat predsednika produžen je sa četiri na šest godina).

Računajući prethodnih osam godina (2000-2008) koje je proveo kao predsednik i još četiri kao premijer, Putin bi mogao da ostane na vlasti pune 24 godine, čime bi "prema dužini vladanja mogao da se poredi sa Staljinom i Brežnjevom", zaključuje "Njujork tajms".

List ističe da to samo po sebi ne mora da bude loše po odnose Rusije i SAD i citira neimenovanog američkog diplomatu koji ocenjuje da je "Putin vodio Rusiju" i kao premijer, kao i da je on dao zeleno svetlo Medvedevu za "resetovanje" odnosa sa SAD.

Britanski "Fajnenšel tajms" takodje spekuliše o "Putinovih četvrt veka vladavine" i konstatuje da on "ostaje najjača politička figura u Rusiji, uprkos činjenici da prethodne četiri godine nije bio predsednik".

U komentaru "Dejli telegrafa" navodi se da će 58-godišnji Putin imati 71 godinu kada bude istekao drugi od njegova dva mandata koliko mu predvidjaju, ali i da je on "iako često demonizovan na Zapadu zaista popularna ličnost u svojoj zemlji kojoj se pripisuje da je vratio nacionalni ponos i ekonomsku snagu Rusiji".

Prema pisanju "Tajmsa" Putina očekuju drugačiji izazovi od onih sa kojima se suočio kao predsednik u prethodna dva mandata kada je predvodio ekonomski bum u Rusiji zahvaljujući pre svega trgovini energentima.

"Sada Rusiju očekuje težak ispit iz globalne finansijske krize, dok cena nafte opada, a troškovi vlade prevazilaze prihode", navodi "Tajms".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: