Palestina: Abas dočekan kao heroj

Nema pregovora bez priznavanja i zaustavljanja naseljavanja, rekao je Mahmud Abas prilikom povratka u Palestinu, gde je u Ramali dočekan kao heroj.

Izvor: B92

Nedelja, 25.09.2011.

16:55

Default images

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je po povratku iz UN da Palestinci neće nastaviti pregovore sa Izraelom bez zaustavljanja kolonizacije koju Izrael sprovodi na Okupiranim palestinskim teritorijama. "Neće biti pregovora bez potpunog međunarodnog priznavanja i obustave naseljavanja", rekao je predsednik Abas pred nekoliko hiljada Palestinaca u Ramali

"U Ujedinjene nacije sam otišao noseći vašu poruku, potrebu nezavisnom državom. Ceo svet je naš zahtev dočekao s počtošavnjem i uvažavanjem,” kaže Mahmud Abas, koga su u Ramali, na povratku iz Njujorka, dočekali kao heroja.

"Vaši zahtevi su nas učinili jakim i snažnim – zato držite glvu uspravno, vi ste Palestinci", poziva svoje sunarodnike predsednik Abas.

Palestinski lider je u petak predao UN zahtev za punopravno članstvo Palestine u UN.

Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman izjavio je danas da treba prihvatiti predlog Kvarteta za Bliski istok (UN, EU, SAD i Rusija) o nastavku mirovnih pregovora s Palestincima.

"Mislim da treba prihvatiti predlog Kvarteta, jer uključuje pozitivnu tačku, a to je pokretanje pregovora bez prethodnih uslova”, rekao je Liberman za Izraelski radio.

Kvartet za Bliski istok predlaže da Izraelci i Palestinci nastave mirovne pregovore, uz očekivanje da bi do kraja 2012. godine mogli da postignu konačan dogovor.

Obe strane bi se sastale prvi put krajem oktobra, kako bi odredile „metod održavanja pregovora", navodi se u saopštenju Kvarteta, izdatom nekoliko časova pošto su Palestinci podneli zahtev u UN za prijem svoje države u članstvo svetske organizacije nacija.

Kvartet od dve strane traži da za tri meseca podnesu sve predloge o bezbednosti i o pitanju određivanja granica, a prvi napredak u pregovorima se očekuje za šest meseci.

Međunarodna konferencija će biti održana u Moskvi, gde će se proceniti stepen napretka pregovora. Tačan datum te konferencije će se naknadno odrediti. Biće održana i donatorska konferencija za Palestinu, za koju takođe još nije određen datum.

Uspeh i ugled Mahmuda Abasa

Palestinci u ramali doèekuju Mahmuda Abasa (Foto: Beta - 25.09.2011.)
Doček oduševljenih Palestinaca u kompleksu Mukatam u Ramali, na Zapadnoj obali, bio je obeležen nepodeljenom radošću građana zbog, kako se veruje, diplomatskog uspeha koji je postigao predsednik Palestinske Autonomije.

Dočeku su se organizovano pridružili radnički sindikati, kao i oni koji brane interese zaposlenih u obrazovanju, zajedno sa učenicima i studentima.

Na proslavu u Ramali su pozvani svi na Zapadnoj obali, rečima da je reč o "velikom zvaničnom prijemu" u Mukati.

Poziv da učestvuju u velikoj proslavi poslali su i iz njegove, vladajuće partije Fatah, koju Abas predvodi od novembra 2004. godine. Palestinci su autobusima stizali do Mukate, iz svih delova Zapadne obale, od Nablusa do Jerihona.

Državnik, koji je među Palestincima poznatiji po svom „ratnom nadimku” Abu Mazen, na čelu je Palestinske Autonomije od 15. januara 2005. godine, zamenivši nekadašnjeg vođu Palestinaca Jasera Arafata.

Sada analitičari Mahmuda Abasa počinju da posmatraju kroz tu prizmu.

Istovremeno, javna glasila su značajno vreme posvetila glorifikovanju samog Mahmuda Abasa, pokazujući nizove fotografija iz ranijih vremena, ističući njegove susrete s običnim ljudima na ulicama palestinskih gradova, ali i stranim državnicima.

Svakako je upadljivo odsustvo bilo koga iz Pojasa gaze, koji je od 2007. godine pod potpunom blokadom Izraela, od kada su se sukobili Fatah i Hamas, druga vodeća politička struktura među Palestincima.

U stvari, Mahmud Abas uživa nezabeležen rast popularnosti, jer je dva dana ranije podneo zahtev za priznavanje državnosti uz nepodeljenu pažnju javnosti. Sledećeg dana je štampa bila prepuna reči pohvale za "hrabar" nastup Abasa, uprkos upozorenjima SAD-a i Izraela.

"Predsednik Abu Mazen se vraća i mase su spremne da ga dočekaju kako dolikuje čoveku koji je glas Palestinaca digao u najvažnijem forumu na svetu – u Ujednjenim naciajama", piše dnevnik al-Kuds. "Abasov povratak u domovinu je povratak heroja, koji bio mogao da uzburka ustajalu vodu Bliskog istoka".

Takvi opisi uspeha Mahmuda Abasa očigledno doprinose i rastu njegove popularnosti. Ipak, malo koristi od toga će imati drugi deo Palestinaca, koji živi izolovan u Pojasu Gaze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: