Zeleni Srbije: Zaštititi Kopaonik

Stranka "Zeleni Srbije" zahteva da država učini više da zakonski zaštiti planine u Srbiji, posebno Kopaonik i Taru, koje imaju status nacionalnog parka.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 25.09.2011.

16:27

Default images

Zeleni su zahtev uputili povodom Svetskog dana čistih planina, koji se obeležava sutra.

"Planine u Srbiji zaslužuju više pažnje, kako građana, koji na svaki način treba da doprinesu očuvanju ovih bisera, a ne da ih svojim postupcima zagađuju, tako i države koja zakonima i regulativama mora da učini više za njihovu zaštitu", navodi se.

Poseban problem u Srbiji, kako smatraju u toj stranci, predstavlja tretiranje nacionalnih parkova, za koje su između ostalih proglašene i planine Tara i Kopaonik, u kojima se intenzivno razvija turizam, grade objekti preko dozvoljenih kapaciteta i seče šuma, pa čak organizuju i automobilske trke.

Najdrastičniji primer takvog neplanskog i nestručnog gazdovanja prirodnim bogatstvima i resursima je, kako se navodi, nacionalni park Kopaonik, koji ima problema sa otpadnim vodama, erozijom tla zbog izgradnje žičara i staza kojima se ugrožavaju stoletne šume, stihijska gradnja...

Iz stranke "Zeleni Srbije" podsećaju da planine zauzimaju petinu svetskog kopna i predstavljaju osnovni životni oslonac desetini ljudske populacije.

Planinska područja na svim kontinentima predstavljaju društveni, ekonomski i ekološki kapital od izuzetnog značaja i vrednosti i štite od velikih udara vetra, zaustavljaju oblake, a njihovi obronci su dom brojnim ugroženim biljnim i životinjskim vrstama.

Međutim, procesi globalizacije, urbanizacije i masovnog turizma, kako se ukazuje u saopštenju, velika su pretnja planinskim zajednicama i resursima, čiji su eko sistemi izloženi uništavanju, a planinsko stanovništvo se suočava sa rastućim siromaštvom i glađu.

"Zeleni Srbije" će organizovanjem brojnih akcija čišćenja i drugih aktivnosti na planinama pokušati da Srbiju učine čistijom i boljom zemljom, kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: