Vozači iz Raške na slobodi u sredu?

Vozači kamiona iz Raške, kojima je zbog optužbe za ilegalan ulazak na Kosovo određen pritvor od 15 dana, mogli bi uskoro da se vrate kućama, verovatno u sredu.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 25.09.2011.

15:21

Default images

Oni bi već u sredu mogli da se pojave pred sudom u Vučitrnu i posle nedelju dana iza rešetaka na Kosovu nađu se na slobodi, saznaje B92.

U kontaktima ministarstva za Kosovo sa Euleksom došlo se do informacije da bi vozači pred sudom trebalo da se nađu u sredu, a očekuje se da bi mogli da budu kažnjeni prekršajno - odnosno novčanom kaznom.

Opštinski sud u Vučitrnu odredio je u petak pritvor od 15 dana za 13 vozača iz Raške, zaposlenih u kompaniji Eurokop, zbog ilegalnog ulaska na Kosovo.

Prema izjavama koje su dali, vozači su rudu prevozili za Crnu Goru, odakle je trebalo da ide dalje.

Vozači su osumnjičeni da su neovlašćeno prešli administrativni prelaz i zbog toga im preti novčana kazna od najmanje 250 evra do zatvorske u trajanju do tri meseca.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović zatražio je od Euleksa da od kosovskih organa preuzme slučaj uhapšenih vozača, a zvaničan odgovor očekuje sutra u popodnevnim časovima.

Ivanović je potvrdio da je svih 13 vozača, uhapšenih pod optužbama da su ilegalno ušli na Kosovo, smešteno u pritvorskim jedinicama u Prištini, Lipljanju i Gnjilanu, gde čekaju ročište zakazano za sredu u sudu u Vučitrnu.

On navodi i da bi vozači kamiona mogli vrlo brzo da se nađu na slobodi ukoliko im se sudi u prekršajnom, a ne u krivičnom postupku, o čemu će se, kako kaže, Euleks izjasniti sutra.

"Ako Euleks oceni da su vozači napravili prekršaj, a ne krivično delo, kraj suđenju je veoma blizu. U tom slučaju to što su učinili koštaće ih 250 evra i biće odmah pušteni na slobodu. U suprotnom, proces može da traje i da se pretvori u politički", kazao je on.

Prema njegovim rečima, važno je da se slučaj vozača iz Raške preinači u prekršaj i da se sa njima postupa kao sa vozačima u sličnim situacijama do sada kod Medveđe i sela u Podujevu, kada su puštani odmah nakon izricanja novčane kazne.

Od prošlog petka kosovske vlasti dozvoljavaju uvoz robe iz centralne Srbije, primenjujući dogovor o carinskim pečatima postignutim sa Beogradom, ali se dešavaju incidenti poput onoga kada je kod Podujeva jedan šleper vranjanskih tablica prevrnut.

Istovremeno, novi komandant KFOR-a Erhard Drevs srećan je što među stanovništvom vlada razum i tvrdi da je za njega ključno pitanje da očuva mir, a ne kako da ukloni barikade.

"Nakon što je Euleks sa predstavnicima kosovskih institucija sproveo operaciju na prelazima 1 i 31 prema Srbiji stanje se stabilizovalo na određenom nivou. Ukupno gledano, stanje na ovom nivou je ipak stabilno i nadam se za sve građane Kosova, pogotovo na severu, da će doći do nekog rešenja, koje se traži pre svega na političkom, a manje na vojnotehničkom i praktičnom nivou", kaže Drevs.

Traži se i rešenje za administrativne prelaze, a Borko Stefanović kaže da je Srbija na dobrom putu da izdejstvuje razgovore o Jarinju i Brnjaku i to sa predstavnicima Evropske unije i SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: