Stefanović: O prelazima u Briselu

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović rekao da je Srbija "na dobrom putu" da u Briselu osigura razgovore o prelazima Brnjak i Jarinje.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 25.09.2011.

14:46

Default images

Stefanović je kazao da su pregovori jedini način da se kriza sa prelazima reši.

"Mislim da smo na dobrom putu da dobijemo razgovor o prelazima u skladu sa našim zahtevom i da će ti pregovori da se vode, ne sa Prištinom, već sa predstavnicima Evropske unije i SAD. To je ono na čemu radimo i mislim da su dobri izgledi za tako nešto", rekao je Stefanović.

"Ako to bude potvrđeno danas ili sutra obavestićemo javnost", rekao je Stefanović.

Srbija je 16. septembra uputila inicijativu u kojoj je iznet stav da na prelazima Jarinje i Brnjak ne bi trebalo da bude takozvanih kosovskih carinika, a da je sve ostalo predmet dogovora.

"Ahtisarijev plan osnova, ako se značajno doradi"

Stefanović je danas izjavio i da Ahtisarijev plan nije prihvatljiv za Srbiju, ali nije isključio mogućnost da i ta opcija bude prihvaćena kao osnova za razgovor ukoliko bi taj dokument pretrpeo značajnu doradu.

On je reagujući na izjavu lidera LDP-a Čedomira Jovanovića, da bi rešenje za Srbe na Kosovu bila primena doradjenog Ahtisarijevog plana, rekao da je manje bitno kako se nešto zove, te da je važno šta je sadržaj.

"Mi smo spremni da kada se uđe u razgovore o severu Kosova prođemo kroz sve opcije tako da i ta može biti korišćena kao osnova za taj razgovor, pri čemu sam Antisarijev plan nije prihvatljiv, mada u sebi ima pozitivnih elemenata koji bi morali pretrpeti značajnu doradu", rekao je Stefanović.

Upitan da li je u Vladi bilo reči o eventualnoj doradi i primeni Ahtisarijevog plana, Stefanović je rekao da se u "Vladi uvek razgovara o svim načinima da se kriza i pitanje Kosova reše".

"Mislim da je potpuno pogrešna predstava koju stvaraju neki analitičari i deo opozicije u javnosti da se o tome ne razgovara, da se ne dorađuju planovi i razmatraju alternative. To je dužnost Vlade i ona se time bavi od svog nastanka pokušavajući da nadje pravo rešenje za Kosovo", rekao je Stefanović.

On je objasnio da bi iz Ahtisarijevog plana za Srbiju bilo prihvtljivo ono što će dovesti do situacije u kojoj bi Srbi na Kosovu imali punu sigurnost da ostanu u svojim domovina i da se osećaju kao da žive u svojoj državi, kao i da imaju svoje institucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: