UN: Vreme je za palestinsku državu

U govoru pred UN Mahmud Abas traži priznavanje državnosti Palestine. Izraelci napustili salu, ostali glasno aplaudirali. Bez incidenata u Palestini i Izraelu.

Izvor: B92

Petak, 23.09.2011.

20:02

Default images

Palestinski predsednik Mahmud Abas zatražio je da, posle višedecenijske okupacije, Palestinci počnu život u suverenoj i slobodnoj državi. Generalna skupština UN ovacijama je dočekala Mahmuda Abasa, koji je pre govora generalnom sekretaru UN podneo zahtev za punopravno članstvo u svetskoj organizaciji nacija.

Predsedavajući Palestinske Autonomije je to učinio uprkos protivljenju Izraela i SAD, koje imaju pravo veta u Savetu bezbednosti UN.

„Moj narod želi da koristi pravo da živi normalnim životom, kao i ostatak čovečanstva”, bila je jedna od prvih stavki njegovog govora.

Neki članovi izraelske delegacije, među kojima i šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman, napustili su salu kada je predsednik Abas prišao govornici. Predstavnici SAD u UN su samo protokolarno aplaudirali, kada se Mahmud Abas pojavio za govornicom, ali ne i kada je govor završio.
GS UN: Ovacije predsedniku Palestinske Autonomije (Foto: Beta - 23.09.2011.)
„Želimo i nadamo se da ćemo imati veću i efikasnu ulogu u Ujedinjenim nacijama, da bismo radili na postizanju sveobuhvatnog mira u našem regionu, koji obezbediti neotuđiva, legitimna nacionalna prava palestinskog naroda”, rekao je Mahmud Abas u govoru, posle čega je dobio dug aplauz.

Mahmud Abas je dobio novi veliki aplauz kada je podigao kopiju formalnog zahteva za članstvom u UN i rekao da je tražio od Ban Ki Muna brzo razmatranje zahteva da se Palestina prizna kao nezavisna država u koju ulaze Zapadna obala, pojas Gaze i istočni Jerusalim, oblasti koje je Izrael okupirao 1967. godine.

Pregovori s Izraelom „biće besmisleni” sve dok se nastavlja gradnja naselja na teritoriji koju Palestinici žele u okviru svoje države, rekao je Abas i upozorio da bi njegova vlada mogla pasti ako se nastavi gradnja tih naselja.

„Ta politika je odgovorna za stalne neuspehe međunarodnih pokušaja da se spase mirovni proces”, rekao je Abas.
Nablus: Okupljeni Palestinci slušaju govor Mahmuda Abasa (Foto: Beta - 23.09.2011.)
Na desetine hiljada Palestinaca okupilo su ispred velikih ekrana na trgovima širom Zapadne obale kako bi pratili kako Mahmud Abas traži prizavanje nezavisne države Palestine u UN, koja bi tako postala 194. zemlja-članica Organizacije Ujedinjenih nacija.

Uprkos strahovanju Izraela i podizanju spremnosti policijskih i vojnih jedinica, posebno u Jerusalimu, nije bilo nereda niti bilo kakvih incidenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: