"Probleme rešiti samo dijalogom"

Ambasadori Velike Britanije i Nemačke u Srbiji, Majkl Devenport i Volfram Mas, ocenjuju da probleme u odnosima Beograda i Prištine treba rešavati kroz dijalog.

Izvor: B92

Petak, 23.09.2011.

19:03

Default images

"Naša pozicija je bila i biće da verujemo da problemi moraju biti rešeni u dijalogu. To je naglasila i kancelarka Angela Merkel prilikom posete Beogradu. Takođe je jasno da u rešavanju pitanja moramo da gledamo ka budućnosti", rekao je Mas.

On kaže da ne treba da čudi ocena predsednika Srbije Borisa Tadića da je razgovor u Njujorku sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton bio težak, jer se radi o teškim pitanjima.

Ambasador Devenport smatra da je taj sastanak "pozitivan". "Mislim da je to bila prilika da se razmotri veliki broj pitanja", rekao je Devenport i dodao da veliki broj pitanja između EU i Srbije treba da se razmatra "na takav način da se podrži Srbija na putu ka EU".

Britanski ambasador ocenjuje da će sastanci predsednika Tadića sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fog Rasmusenom i američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton u Njujorku biti od "jednake važnosti za obezbeđivanje pozitivne putanje, koja mora uključivati spremnost na dijalog". Nemački ambasador shvata negodovanje Srba na Kosovu jer kosovske vlasti ne vide probleme s kojima se oni suočavaju i dodaje da EU podržava ideju pomirenja i zajedničkog života.

"Ne sme se smatrati normalnim da se na srpska vozila bacaju kamenice. Događaji na Kosovu su izazov za Evropu, koja nastoji da izgradi demokratska društva", rekao je Mas na otvaranju Regionalne konferencije stipendista Bundestaga "Perspektive zemalja Jugoistočne Evrope i njihov put ka EU".

Mas je podsetio da Nemačka priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, ali je naglasio da srpskim građanima treba dati "fer šansu" da učestvuju u političkom i drugim aspektima života.

Nemački ambasador istakao je važnost "suživota" Srba i Albanaca, podsetivši da i u njegovoj zemlji živi mnogo stranaca.

Mas je rekao i da razume nestrpljenje srpskih vlasti zbog odugovlačenja istrage Euleksa o izveštaju Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji, napomenuvši da je "za pokretanje nekih procesa potrebno vreme". Predsednik Srbije Boris Tadić večeras se u Njujorku obraća Generalnoj skupštini UN. Tadića očekuje i susret sa državnom sekretarkom Hilari Klinton, koja se prethodnih dana sretala sa prištinskom delegacijom, dok je predsednica Kosova razgovarala i sa Barakom Obamom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: